Talsmand for Ryanair-demo: Vi laver en glad happening

På dagen, hvor Ryanair lander i Københavns Lufthavn første gang, er en gruppe ansatte fra lufthavnen mødt op for at vise deres utilfredshed med, at det irske lavprisselskab ikke vil tegne overenskomst i Danmark.

Men det sker ifølge talsmand Jane Larsen, som arbejder i lufthavnen med flyrengøring, med "en glad happening". Hun anslår, at et par hundrede demonstranter er samlet i lufthavnen, hvor de deler flyers ud på dansk og engelsk med overskriften "Be fair Ryanair".

- Vi laver den her glade happening, fordi vi er bekymrede over den måde, som Ryanair behandler sine ansatte på, siger Jane Larsen.

- Vi ønsker, at de skal indgå overenskomst med ordentlige arbejdsforhold og vilkår såsom ret til pension, ret til ferie ifølge ferieloven, ret til barsel, ret til løn under sygdom. Det er ganske almindelige fundamentale rettigheder, som vi har i Danmark, tilføjer hun.

Ifølge Jane Larsen er der også opbakning fra andre grupper, for eksempel nogle stilladsarbejdere, som også er bekymret for det, hun kalder social dumping.

- Vi prøver at gøre opmærksom på, hvorfor det er så vigtigt, at Ryanair får indgået overenskomst.

- Vi frygter naturligvis, at det vil brede sig til de andre grupper i lufthavnen, hvis de har held med at undgå overenskomst. Det vil betyde et kæmpe pres på vores vilkår, siger hun.

Deltagerne i den faglige happening er iført røde, grønne, blå og lilla veste og har et banner med sig med teksten "Nej tak til social dumping. Ja tak til lige vilkår".

Ryanairs første fly til København skal efter lande onsdag klokken 15:05 fra Dublin. 25 minutter senere - klokken 15:30 - skal flyet vende spidsen tilbage mod den irske hovedstad.

Herefter regner Jane Larsen med, at demonstrationen slutter.

Flere LO-forbund har varslet sympatikonflikt mod Ryanair, som nægter at forhandle overenskomst med fagforbundet FPU - Flyvebranchens Personale Union.

Men sympatikonflikten kan ikke træde i kraft, før Arbejdsretten har afgjort, at hovedkonflikten er lovlig. Næste møde i Arbejdsretten er 26. marts, hvor der ventes at blive sat en dato for, hvornår sagen kan blive afgjort.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip