Temperaturen kan stige markant i Danmark

Hvis vi og resten af verden ikke ændrer vores vaner, vil de globale klimaforandringer komme til at betyde højere temperaturer og mere regn i Danmark.

Den årlige middeltemperatur i Danmark vil i løbet af dette århundrede stige 3,7 grader, hvis ikke udledningerne af drivhusgasser nedbringes markant og hurtigt globalt. Det konkluderer en ny rapport fra DMI.

- Temperaturen vil stige en smule mere om sommeren og efteråret end om vinteren og foråret. Temperaturstigningerne fører til færre frostdøgn, varmere sommernætter samt længere og flere hedebølger, konkluderer forskerne fra DMI.

Samtidig vil klimaforandringerne i værste fald betyde en stigning i den årlige mængde nedbør på 6,9 procent i forhold til perioden 1986-2005. Det vil regne mindre om sommeren, men til gengæld vil der komme flere og kraftigere skybrud.

Der kan dog fortsat sættes ind over for klimaforandringerne. Hvis ambitionerne for at nedbringe udledningen af drivhusgasser sættes i vejret, og der for eksempel laves bindende aftaler verden over, vil det få en mærkbar effekt.

I så fald vil den årlige middeltemperatur i Danmark stige 1,2 grader, mens den årlige mængde nedbør vil stige med 1,6 procent.

Den årlige middeltemperatur i Danmark er steget cirka 1,5 grader siden 1870.

/ritzau/