Thorning: Danmark er mest ambitiøs af alle EU-lande

Danmark viser Europa vejen på klima- og energiområdet, understreger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag på vej ind til et EU-topmøde i Bruxelles, hvor medlemslandene ventes at udkæmpe et større klimaslagsmål.

- Vi er faktisk mere ambitiøse end EU-Kommissionen, og nok dem, der er mest ambitiøse rundt om bordet. Vi skal have en aftale, og ikke en hvilken som helst aftale, siger statsministeren.

Danmark ønsker, at EU frem mod 2030 skærer 40 procent af CO-udledningen, lader vedvarende energi udgøre 30 procent og effektiviserer forbruget af energi "op mod 30 procent". Det eksisterende EU-forslag siger 27 procent for de to sidste målsætninger.

- Nogle vil slet ikke have en aftale, og derfor starter vi jo med et noget forskelligt udgangspunkt.

- Vi må se, om vi kan finde et fornuftigt kompromis, men vi skal finde en balance mellem at være solidariske mellem rige og fattige lande og så have en vis fleksibilitet for os, der skal gøre mest, siger Helle Thorning-Schmidt.

De central- og østeuropæiske lande er yderst modstræbende over for nye EU-mål for klima og energi, fordi de frygter højere energipriser. Ungarn kræver, at et EU-mål om at skære 40 procent CO2 skal betinges af, om det lykkes at indgå en global klimaaftale i Paris i 2015.

Men den vej er ikke farbar, mener statsministeren:

- Danmark går selv forrest, men vi ønsker også, at EU skal gøre det. Hvis vi får en ambitiøs klimaaftale i dag, vil det lægge et pres på andre store CO2-udledere - blandt andre amerikanerne og kineserne - for, at de også leverer til det store klimamøde i Paris.

Derfor er det afgørende, at EU nu kommer til et resultat, hvis der skal indgås en global aftale. Danmark møder dog ikke op i Bruxelles med "røde linjer", der ikke må overtrædes, fastslår Helle Thorning.

- Vi kommer med et budskab om, at vi gerne vil nå en aftale, der skal være så ambitiøs som muligt. Men en aftale i dag skal ikke være betinget af, at der kommer en aftale næste år, pointerer statsministeren.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip