Thorning: En klog beslutning at vente med EU-kabale

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kalder det "en klog beslutning", at onsdagens EU-topmøde i Bruxelles er endt uden en beslutning om, hvem der skal overtage nogle af EU's topjob til efteråret.

- Det havde været bedre, om vi havde fundet en løsning i dag. Men jeg tror ikke, at det betyder det store for Europas fremtid, at vi først finder en løsning om en måned, siger Thorning.

Lederne er enedes om at gøre et nyt forsøg på at løse jobkabalen om EU-præsidenten, udenrigschefen og eventuelt en ny, fast formand for eurogruppen på et nyt topmøde lørdag den 30. august.

Og den danske statsminister fastholder, at hun ikke selv er kandidat - blandt andet med den begrundelse, at hun har tænkt sig at forhandle både finanslov og gymnasiereform i Danmark til august og åbne Folketinget til oktober.

- Der flyver mange navne rundt i denne her diskussion. Og et af de navne, der har været nævnt, er mit navn.

- Derfor vil jeg sige det samme, som jeg har sagt til jer og mine kolleger hele vejen igennem: Det er, at jeg er rigtig glad for at være statsminister i Danmark, og derfor er jeg ikke kandidat, siger Thorning.

På spørgsmålet om hvorvidt det vil skade hende, at man ikke nåede til enighed, fordi hun så fortsat vil blive nævnt som kandidat til posten som EU-præsident, svarer Thorning:

- Det bestemmer I jo, det bestemmer jeg ikke. Jeg har tænkt mig at fortsætte med mit arbejde.

Samtidig slår Thorning fast, at "der ikke har været diskuteret nogle konkrete navne" under topmødet - ligesom hun heller ikke selv vil give et bud på, hvilke navnekombinationer til topposterne, der ville gavne Danmark.

- Det tjener ikke noget formål at gå ind i nogle navne eller specifikke regioner endnu, men der er mange forskellige konstellationer, der kan være gode for Danmark, siger hun.

Thorning erklærede allerede på vej ind til onsdagens topmøde, at det ikke var sikkert, at navnekabalen ville gå op i denne omgang - men hun er til gengæld optimistisk for næste topmøde lørdag den 30. august, hvor hun "er helt sikker på, at vi nok skal finde en løsning".

/ritzau/

 

Dagens Gossip