Thorning gik to en halv måned uden at kende terror-fakta

To en halv måned.

Så lang tid gik der ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), før hun blev klar over, at beskyttelsen af de danske jøder under terrorangrebene i København 14.-15. februar ikke var så god som først antaget.

Det fastslår Helle Thorning-Schmidt, efter at flere borgerlige politikere har sat spørgsmålstegn ved statsministerens forklaring i sagen.

- I den mellemliggende periode koncentrerede vi os først og fremmest om efterforskningen.

- Det er det vigtigste, men også derefter at etablere en større evaluering, som sikrer, at vi får denne tidslinje, som alle nu kan se, siger Thorning-Schmidt som begrundelse for, at hun først for nylig fik oplysningerne om, at der gik flere timer, før synagogen blev bevogtet.

- Det handler om at holde hovedet koldt i disse sager. Først skal politiet koncentrerer sig om efterforskningen, og derefter skal vi have en evaluering og tidsramme, der holder.

- Og nu kan alle se, at der gik næsten fire timer, før der blev etableret bevogtning ved synagogen. Det er for lang tid, siger statsministeren.

Tirsdag lagde Justitsministeriet en redegørelse frem om terrorangrebene, som fik oppositionen til at stille nye spørgsmål i sagen.

Her kom det frem, at Justitsministeriet og siden Statsministeriet allerede i februar var orienteret om, at der først blev sendt politi til synagogen i Krystalgade, hvor det andet skyderi fandt sted, fire timer efter terrorangrebet på Krudttønden på Østerbro, hvor de første skud faldt.

Alligevel sagde Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde 16. februar med den internationale presse, at bevogtningen blev skærpet "så snart", at angrebet skete 14. februar. Det var det billede, hun havde fået af sit system før pressemødet, forklarer statsministeren.

Og mailen fra Københavns Politi om den sene bevogtning blev ikke opfattet som et svar på, hvornår der var bevogtning.

Liberal Alliance har opfordret statsministeren til at få lavet en uvildig undersøgelse af sagen.

- Hvad er det, der skal afdækkes? Der er kommet en evaluering fra politiet, og der er en tidslinje omkring, hvad der konkret er sket, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Regeringen har lagt mails frem, og jeg har fortalt, at den dag, jeg lavede det internationale pressemøde, der havde jeg et billede af, at bevogtningen ved synagogen skete meget hurtigt.

- Det var ikke tilfældet, og det har vi været helt åben omkring. Nu er der gået politik i den, fordi vi er i et valgår, siger Helle Thorning-Schmidt, som tilføjer, at oppositionen kun går til hende, fordi "det er et valgår".

/ritzau/

.

Dagens Gossip