Thorning mener EL kan være sikre på bad til ældre

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener, at Enhedslisten bør slå til på regeringens tilbud om en finanslov.

Et af de centrale stridspunkter har været, om Enhedslisten kan være sikre på, at den milliard kroner årligt, som regeringen vil bruge på ældrepleje, vil gå til at sikre ældre bad to gange om ugen.

Selvom Thorning forsvarer det kommunale selvstyre, så indikerer hun samtidig, at når det gælder bad to gange om ugen, får kommunerne ikke lov til selv at bestemme:

- Der er afsat én milliard kroner til de ældre. Man kan sætte mærkat på, så de ældre kan få to bade om ugen, hvis det er det, man ønsker. Og pengene kan ikke bruges på noget som helst andet, siger Helle Thorning-Schmidt.

Mandag fremlagde regeringen højst usædvanligt sit udspil til Enhedslisten til en finanslovaftale. Det fremgår, at regeringen vil skrive bad to gange om ugen ind i de 98 kommuners kvalitetsstandarder.

Kvalitetsstandarderne fastlægger det serviceniveau, som borgerne kan regne med. Dermed vil Enhedslisten trygt kunne stole på, at kommunerne bruger pengene, som regeringen og Enhedslisten har forestillet sig, mener statsministeren.

- Der er ikke nogen tvivl om, at den milliard, vi har afsat til ældre, vil blive brugt til de ældre. Der er ikke nogen som helst mulighed for, at pengene kan blive brugt til noget som helst andet ude i kommunerne, siger Helle Thorning-Schmidt.

I 2012 lavede regeringen en finanslovaftale, som gav kommunerne 500 millioner kroner om året til "bedre normeringer", blandt andet flere pædagoger per barn i daginstitutionerne. Men den aftale har kommunerne og regeringen ikke indfriet, mener Enhedslisten.

Derfor står partiet fast på, at det skal skrives ind i serviceloven, at ældre har ret til at komme i bad.

Thorning afviser, at de strandede forhandlinger er udtryk for manglende tillid mellem regeringen og Enhedslisten.

- Det her handler ikke om tillid eller kemi. Det handler om politik. Det handler om, at vi har forskellige politiske udgangspunkter. Det er der en rigtig god mulighed for, at vi kan forene, hvis Enhedslisten vil. Det viser vores skitse til en aftale, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip