Thorning om kritik af EU's energiaftale: Tag ja-hatten på

EU har nu den mest ambitiøse klimaaftale i verden, den vil inspirere store CO2-udledere som Kina og USA, og den er godt nyt for dansk erhvervsliv.

Med de argumenter afviser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) de kritikere, som finder EU's nye aftale om klima og energi for udvandet og vag. Aftalen blev indgået fredag morgen på EU's topmøde i Bruxelles.

Kritikken går især på, at målet om 27 procent forbedret energieffektivitet i 2030 er for lavt, og at det ikke er bindende.

Også det bindende mål om 27 procent vedvarende energi i 2030 er for uambitiøst, mener eksempelvis brancheorganisationen Dansk Energi, som forudser mistede arbejdspladser og milliarder i tabt eksport.

- Jeg forstår ikke helt den kritik. Der kan ikke sættes spørgsmål ved, at EU nu igen går forrest ved at kræve store reduktioner af vores CO2-udledninger. Det vil også være en inspiration for både kinesere og amerikanere, når vi skal have en global klimaaftale næste år, siger Helle Thorning.

Hun noterer sig på et pressemøde i Bruxelles, at Dansk Industri roser aftalen.

- Vi er kommet ufattelig langt, og man skal huske på, at der bare for få måneder siden var lande, der slet ikke ville have en aftale, siger statsministeren uden direkte at nævne Polen og andre lande i Central- og Østeuropa, som frygter højere energipriser og økonomiske byrder.

Thorning-Schmidt vedstår dog, at Danmark gerne havde set en aftale med højere mål for både vedvarende energi og energieffektivitet - nemlig 30 procent.

- Men det ændrer ikke ved, at alle europæiske lande nu har forpligtelser. Jeg er med på, at der sikkert er danske virksomheder, der gerne ville gå endnu længere. Men skal vi nu ikke have ja-hatten på, spørger Helle Thorning-Schmidt.

Der er allerede indløbet ros fra FN over, at vi er nået så langt, tilføjer statsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip