Thorning vil klinke skårene med Cameron efter topmøde

Skrevet af admin

|

27/06/2014

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er klar til at bruge sine gode forbindelser til Storbritannien for at prøve at få den britiske premierminister, David Cameron, tilbage i EU-varmen, når fredagens EU-topmøde er overstået.

Cameron er nemlig klar til at forlange en afstemning på topmødet, når stats- og regeringscheferne efter frokost skal drøfte nomineringen af den føderalistiske luxembourger Jean-Claude Juncker som ny formand for EU-Kommissionen.

- Vi har hele tiden syntes, at vi skulle prøve at finde en løsning, som alle kan leve med. Det ser nu ud til, at der kommer en afstemning, og vores opgave er herefter at forsøge at klinke skårene og sikre, at vi igen får Storbritannien på banen, siger Helle Thorning.

- Jeg synes jo, vi har brug for et stærkt Storbritannien i Det Europæiske Fællesskab. Så hvis der er noget, vi kan gøre bagefter for at sikre, at Storbritannien kommer ind i kampen igen, og vi får klinket skårene, vil vi selvfølgelig gøre det, siger hun.

David Cameron har bebudet at gå hele vejen i sin modstand mod Luxembourgs tidligere premierminister.

Hvis han insisterer på en afstemning, står det på forhånd klart, at i hvert fald 26 lande stemmer for og bare Ungarn og Storbritannien imod.

Det vil i givet fald være første gang, at EU's stats- og regeringschefer ikke kan enes om EU's næste kommissionsformand i mindelighed.

Derfor ventes stats- og regeringscheferne fredag også at gøre et sidste forsøg på at finde noget, der kan gøre Cameron mindre utilfreds.

Blandt andre den danske statsminister og den tyske forbundskansler har på forhånd givet udtryk for, at de virkelig gerne vil finde nogle løsninger, der også er gode for Storbritannien.

Men som den nye finske statsminister, Alexander Stubb, siger det ved ankomsten til topmødet, så skal briterne også "wake up and smell the coffee" og erkende, at de har gavn af at være medlemmer af unionen.

- Vi skal have bygget nogle broer og sørge for, at Jean Claude-Junckers program er meget markedsorienteret, siger Stubb, som også rækker hånden ud efter Cameron ved at kalde ham en meget principfast mand.

/ritzau/