Tobaksgigant må betale svimlende milliardbeløb til enke

En amerikansk tobaksgigant må gribe dybt i pengekassen for at udbetale erstatning til en kvinde i USA.

En domstol i delstaten Florida har idømt RJ Reynolds Tobacco Company, der blandt andet står bag cigaretmærket Camel, til at hoste op med hele 23,6 milliarder dollar - eller 130 milliarder kroner - til enken til en storryger, som døde af lungekræft for snart 20 år siden.

Under den fire uger lange retssag har advokaterne for enken Cynthia Robinson argumenteret for, at USA's næststørste tobaksfirma har forsømt at informere forbrugerne om farerne ved at ryge, og dermed fik Michael Johnson lungekræft af at ryge cigaretter.

Ifølge advokaterne blev Johnson "afhængig" af at ryge og mislykkedes flere gange med at kvitte smøgerne.

- RJ Reynolds tog en kalkuleret risiko ved at fremstille cigaretter og sælge dem til forbrugerne uden rigtig at oplyse dem om farerne, lyder det fra enkens advokat Willie Gary.

- Vi håber, at denne dom vil sende et signal til RJ Reynolds og andre store tobaksvirksomheder, som vil tvinge dem til at stoppe med at sætte uskyldige menneskers liv i fare, tilføjer advokaten.

RJ Reynolds har tænkt sig at appellere dommen, som ifølge tobaksfirmaets vicepræsident er helt ude af proportioner.

Cynthia Johnson lagde sag an mod RJ Reynolds i 2008. Hendes mand døde allerede af lungekræft i 1996 i en alder af 36 år, og han havde i over 20 år røget mellem en og tre pakker cigaretter hver dag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip