Tongas ny konge blev kronet ved traditionel ceremoni

Det lille ørige Tonga i Stillehavet har lørdag fået ny konge, Tupou VI. Han blev kronet ved en ceremoni med deltagelse af tusindvis af mennesker, heriblandt gæster fra hele verden.

Tronbestigningen er afslutningen på en uge med traditionelle ritualer.

Da det er forbudt for tangaer at berøre kongens hoved blev den pensionerede australske præst D'Arcy Wood fløjet ind for at foretage kroningen, der også blev vist på direkte tv.

Den ny konge bliver også den 24. Tu'i Kanokupolu, hvilket er en gammel tongansk titel, der er flere hundrede år ældre end monarkiet.

Fejringen af de gamle ritualer forud for kroningen begyndte forrige lørdag med en Taumafa Kava. Det er en traditionel ceremoni, hvor Tupou VI drak den mildt narkotiske kavadrik for at bekræfte sin titel som konge af Tonga.

Det historiske ritual, hvorunder 150 adelsmænd iklædt traditionelle ta'ovala-måtter rundt om livet sidder i en cirkel for at drikke kava af halve kokosskaller, var indledningen på en syv dage lang gadefest, store hofballer, modeshows og fester inden kroningen.

Den 78-årige pensionerede præst, D'Arcy Wood, er født i Tonga, hvor hans far arbejdede i 1924. Wood mødte den ny konge, da han var Tongas højkommissær i Australien i 1990'erne.

Den 55-årige Tupou VI efterfølger sin bror, der døde i 2012. I sin seksårige regeringsperiode gennemførte Tupou V en række reformer i Tonga, som gjorde øriget mere demokratisk for sine 110.000 indbyggere.

Omkring 15.000 tilrejsende, udenlandske gæster, fortrinsvis udlandstongaer, overværede kroningsceremonien.

Hundredvis af skolebørn sad på traditionelle måtter og dannede æresvagt, da kong Tupou VI og hans kone, dronning Nanasipau'u ankom til kirken Free Wesleyan Centenary Chuch, hvor kroningen fandt sted.

Kongeriget Tonga var indtil 1970 et britisk protektorat.

/ritzau/

Dagens Gossip