Tre deler årets nobelpris i medicin for parasit-indsats - men den ene vinder ved det ikke endnu

Årets nobelpris i medicin går til William C. Campbell og Satoshi Omura samt Youyou Tu for deres opdagelser inden for behandling af parasitter.

Irskfødte Campbell og japanske Satoshi Omura får prisen for deres forskning indenfor infektioner forårsaget af parasit-orme.

Kinesiske Youyou Tu får prisen for sin forskning indenfor en ny behandling af malaria. Det er dog endnu ikke lykkes at få fat på hende for at overbringe den gode nyhed, om at hun er den 12. kvinde, som tildeles prisen i medicin eller fysiologi.

- De to opdagelser har givet menneskeheden nye måder at bekæmper disse alvorlige sygdomme, lyder det i begrundelsen for årets pris, som blev tildelt mandag formiddag i Sveriges hovedstad, Stockholm.

Sygdommene berører hvert år millioner af mennesker.

- Følgevirkningerne i form af bedre sundhed og reducerede lidelser kan ikke måles, lyder det videre.

William C. Campbell og Satoshi Omura har opdaget et lægemiddel, Avermectin, som væsentlig har sænket forekomsten af flodblindhed og elefantiasis, hvor sidstnævnte medfører voldsom opsvulmen oftest i ben og kønsorganer.

Youyou Tu har opdaget Artemisinin, som er et lægemiddel, der væsentligt har reduceret dødeligheden for patienter, der er ramt af malaria.

Det aktive stof stammer fra en kinesisk malurt, som er en plante, der kan blive flere meter høj og har været anvendt i Kina i mange år.

- Infektioner forårsaget af parasitter har unddraget menneskeheden i lang tid og påvirker selv i dag hundredvis af millioner af mennesker, særligt i fattige lande, siger professor Hans Forsberg ved uddelingen.

Det er ikke usædvanligt, at flere modtager prisen på én gang, hvilket er sket 36 gange før.

Nobelprisen i fysiologi eller medicin er blevet tildelt 106 gange siden 1901. Den yngste modtager er Frederick Banting, som var 32 år gammel, da han blev tildelt prisen i 1923 for opdagelsen af insulin.

/ritzau/

 

Dagens Gossip