Tsipras forsvarer udskældt græsk minister - fyres ikke

Rygterne om Yanis Varoufakis' snarlige farvel til posten som Grækenlands finansminister er stærkt overdrevne.

Premierminister Alexis Tsipras afviser søndag i et interview med den græske avis Real, at Yanis Varoufakis er på vej ud, og den græske regeringschef giver samtidig sin minister en tiltrængt gang verbal støtte.

Tsipras, som tidligere har kritiseret Varoufakis, siger, at finansministerens strategi i samtaler med internationale kreditorer er udtryk for en "kollektiv beslutning" i regeringen ifølge nyhedsbureauet dpa.

For tre uger siden var den græske regeringsleder ellers temmelig kritisk over sin minister - og pustede dermed til rygterne om et tidligt exit.

- Jeg har anmodet om færre ord og mere handling fra alle medlemmer af regeringen, ikke bare hr. Varoufakis, sagde Tsipras til Der Spiegel.

Den nye græske regering med det venstreorienterede parti Syriza i spidsen har valgt en helt ny og offensiv tilgang til forhandlingerne med internationale kreditorer, blandt dem EU, som med milliardlån holder hånden under græsk økonomi.

Tsipras og Varoufakis har lovet vælgerne at sige nej til EU's og Den Internationale Valutafonds krav om at spare.

Regeringen har taget kampen op med disse reformkrav, der blandt andet betyder lavere løn og dårligere pension - tiltag der at naturlige årsager er upopulære hos vælgerne.

Det har finansministeren argumenteret for i utallige interview og møder med kolleger i EU-landene - men uden større resultat.

EU-landene og en stor opposition i Grækenland er utilfredse med og skeptiske over den stejle linje, som regeringsledelsen efter valget tidligere på året, har valgt.

Tsipras fastholder, at denne modstand ikke får regeringen til at ændre målet om at slippe ud af kreditorernes sparekrav.

- Det er science fiction, så længe Syriza regerer, siger Alexis Tsipras.

Det kom fredag frem, at Grækenland skulle være klar med forslag til reformer som krævet af eurolandene for at få nye lån, når de eksisterende udløber til sommer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip