Tysk efterretningschef advarer mod russisk spionage

Krisen i Ukraine betyder, at Tyskland og andre EU-lande i større grad bliver udsat for russisk spionage, vurderer chefen for den tyske indlandsefterretningstjeneste Verfassungsschutz.

- Udenlandske efterretningstjenester har altid været interesseret i den aktuelle politiske udvikling, siger Hans-Georg Maassen til Berlin-avisen Der Tagesspiegel.

- På baggrund af krisen i Ukraine vil russiske efterretningstjenester have særligt fokus på andre europæiske landes udenrigspolitik og økonomiske politik - og i særlig grad Tyskland, siger han.

Ifølge Maassen er der navnligt interesse for, hvor langt Tyskland og Europa vil gå for at støtte Ukraine økonomisk - og specielt hvad angår støtten til den vestligt-orienterede ukrainske overgangsregering, når det gælder energi og gas.

- Med en sådan en viden vil Rusland få et grundlag for at vurdere, hvad der kommer af sanktioner eller diplomatiske reaktioner, siger han til avisen.

Til et spørgsmål om, hvorvidt russiske efterretningstjenester har været mere aktive i Tyskland på det seneste, svarer han:

- Russerne har altid været aktive her.

Forbundskansler Angela Merkel har sagt, at Europa vil være klar til at bevæge sig mod "en tredje fase" af sanktioner mod Rusland, hvis det bliver nødvendigt, selv om der er modstand mod det i det tyske erhvervsliv.

- Vi er parate og forberedte på at tage et sådant skridt, sagde Merkel fredag under et besøg i Washington, hvor hun drøftede krisen med præsident Barack Obama.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip