Tyskland: Merkel og SPD fortsætter forhandlinger

Skrevet af admin

|

15/10/2013

Dagens topnyheder

Tyskerne må vente lidt endnu, inden de kan gøre sig håb om en ny forbundsregering efter valget for mere end tre uger siden.

Trods otte timers forhandlinger er det sent mandag ikke lykkedes forbundskansler Angela Merkels CDU/CSU og socialdemokraterne i SPD at fjerne de største forhindringer på vejen til at indlede regulære koalitionsforhandlinger.

Merkels kristelige demokrater går efter at indkalde SPD til et tredje sonderingsmøde på torsdag. Men først vil de overstå tirsdagens anden sonderingsrunde med De Grønne, før der bliver taget stilling til, om socialdemokraterne får endnu en invitation.

De 14 forhandlere fra CDU og søsterpartiet CSU mødtes mandag i Berlin - for anden gang - med de syv socialdemokratiske forhandlere for at sondere mulighederne for at danne en stor koalition.

SPD's organisatoriske chef, generalsekretær Andrea Nahles, siger, at CDU's forhandlere ikke viste tegn på at indgå et kompromis om et af socialdemokraternes nøglekrav - indførelsen af en national mindsteløn.

Ifølge Nahles har mødet dog resulteret i "større klarhed" om de vigtigste problemstillinger i forsøget på at etablere en stor koalition.

Hendes kollega i CDU, Hermann Gröhe, beskriver mandagens drøftelser som "meget intensive", men siger også, at der ikke blev opnået konkrete resultater på mødet.

De fleste tyske kommentatorer mener, at pilen trods mandagens tovtrækkeri peger i retning af en ny stor koalition, efter at Merkel og CSU-formand Horst Seehofer fredag mødtes med SPD-formand Sigmar Gabriel bag lukkede døre i kanslerministeriet.

Og Seehofer, der helt klart foretrækker en stor koalition frem for et regeringssamarbejde med De Grønne, afslører tidligt tirsdag, at bølgerne er gået højt på mandagens møde.

- Otte timer er anstrengende, lyder det blot fra Bayerns ministerpræsident på spørgsmålet om, hvordan stemningen var på mødet.

Forbundskansleren regerede også sammen med SPD fra 2005 til 2009.

Merkel har brug for en regeringspartner til sin tredje periode som forbundskansler, efter at hun i september vandt valget til Forbundsdagen, men ikke opnåede et absolut flertal.

Det ventes, at Angela Merkel senest denne uge sætter navn på det parti, som hun vil indlede formelle forhandlinger med.

/ritzau/dpa