Uerfaren italiensk minister bliver EU's udenrigschef

Helt som ventet og i overensstemmelse med vedholdende rygter er det nu et faktum, at EU's kommende udenrigschef bliver den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini.

Det skriver den siddende EU-præsident, Herman Van Rompuy, på Twitter.

Udenrigsministeren blev nomineret til posten efter et EU-topmøde lørdag aften, hvor de 28 stats- og regeringschefer har været samlet for at sætte nye navne på dels EU's præsident, dels EU's udenrigschef.

Mogherini afløser således Catherine Ashton, hvis mandat udløber 31. oktober, men som muligvis bliver forlænget en periode på grund af arbejdet med at få EU-Kommissionen klar.

Som afløser for Herman Van Rompuy har de europæiske ledere udpeget Polens premierminister, Donald Tusk.

Mogherini og Tusk har været favoritter til de to topjob, og især har den italienske udenrigsminister været nævnt som sikker den seneste tid.

Selvom hun er uerfaren på højeste politiske niveau, har den italienske premierminister Matteo Renzi ført en målrettet kampagne for hende, og efter hans partis historisk stærke valg til EU-Parlamentet har Italien talt med stor vægt i forhandlingerne.

Især blandt de østeuropæiske lande har der været modstand mod Mogherini, fordi man har ment, at hun anlagde en alt for blød linje over for Rusland i den aktuelle konflikt mod Rusland.

Det har fået Italien til at ændre spor i holdningen til Rusland, og siden er den skepsis i øst svundet.

De europæiske socialister og de socialdemokratiske partiledere meldte tidligere lørdag ud efter et møde i Paris, at de støttede Federica Mogherini.

/ritzau/

 

Dagens Gossip