Ukraine: Separatister forhindrer opklaringsarbejde

Ukraines regering beskylder prorussiske oprørere for at prøve at ødelægge bevismateriale på stedet, hvor et malaysisk passagerfly åbenbart blev skudt ned torsdag. Regeringen siger, at oprørerne har fjernet 38 lig fra ulykkesstedet i det østlige Ukraine.

- Ukraines regering fastslår, at terroristerne med hjælp fra Rusland forsøger at ødelægge bevismateriale for internationale forbrydelser, hedder det i en erklæring fra Kijev-styret.

- Regeringens oplysninger viser, at terroristerne har fjernet 38 lig og bragt dem til et lighus i den østlige by Donetsk, hedder det videre i erklæringen, som også siger, at specialister med "stærk russisk accent" truer med at foretage deres egne obduktioner.

Modsat tidligere meddelelser er der endnu ikke opnået enighed mellem Ukraines regering og separatisterne i den østlige del af landet om oprettelsen af en sikkerhedszone rundt omkring ulykkesstedet.

- Det er planen at oprette en sikkerhedszone i en omkreds af 20 kilometer, så Ukraine kan leve op til det vigtigste lige nu - at identificere ofrene og overdrage dem til de pårørende, siger lederen af Ukraines sikkerhedstjeneste, Valentin Nalivajtjenko.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, prøvede fredag forgæves at få adgang til katastrofestedet, hvor det malaysiske passagerfly formentlig blev skudt ned. OSCE-folkene blev stoppet af bevæbnede mænd, lyder det.

Malaysias transportminister, Liow Tiong Lai, er samtidig på vej til Ukraines hovedstad, Kijev, for at sørge for, at efterforskningshold får sikret adgang til området, hvor resterne efter Malaysian Airlines Flight MH17 ligger.

- Vi vil have en sikker korridor til ulykkesstedet, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.Samtlige 298 ombordværende på flyet, der var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, er omkommet.

En OSCE-gruppe på omkring 30 mand ankom fredag til ulykkesstedet i helikopter.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip