Ukraines præsident fyrer forsvarsminister

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, har afskediget landets forsvarsminister, Valerij Heletej.

Meddelelsen kommer som en overraskelse forud for et møde mellem Porosjenko og Ruslands præsident, Vladimir Putin, på fredag.

Heletej, som er landets tredje forsvarsminister i år, tiltrådte i juli og er blevet kritiseret for de ukrainske styrkers nederlag i kampe med de prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Porosjenko vil mandag udnævne en efterfølger for Heletej.

Den russiske leder gav i weekenden ordre til, at tusindvis af russiske soldater trækkes tilbage fra grænsen til Ukraine.

Beskeden fra Kreml kom sent lørdag samtidig med, at Putin forbereder sig på at holde samtaler med Porosjenko, og europæiske ledere i den italienske by Milano på fredag.

Kreml sagde lørdag, at ordren betyder, at 17.600 soldater, som i løbet af sommeren har deltaget i militærøvelser i den sydlige Rostov-region på grænsen til Ukraine, vil blive trukket tilbage.

Rusland står lige nu over for landets mest alvorlige internationale isolation siden afslutningen på Den Kolde Krig med en økonomi, der ligger i ruiner, med en galopperende kapitalflugt og en stadig mere svækket rubel som følge af flere omgange af vestlige sanktioner.

Siden den 5. september har der været våbenhvile mellem oprørerne og Ukraines regering, men den er blevet brudt flere gange, og parterne beskylder hinanden for at bryde våbenhvilen igen og igen.

I Donetsk er snesevis af personer blevet dræbt i de seneste uger under skudvekslinger og granatbombardementer. FN vurderer, at antallet af dræbte er på over 300.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip