Ukraines præsident: Sejren er et vendepunkt

admin

|

06/07/2014

Dagens topnyheder

Prorussiske separatister har nu forladt Slavjansk, Kramatorsk og Gorlivka i det østlige Ukraine, og de ukrainske regeringssoldater har hejst landets flag i byerne.

Ifølge Ukraines præsident Petro Porosjenko er sejren af "enorm symbolsk betydning".

- Det her er ingen endegyldig sejr, og det er ikke dagen til fyrværkeri. Men tilbageløbet af banderne, som er bevæbnet til tænderne, er af enorm symbolsk betydning. Det her er begyndelsen til et vendepunkt i kampen mod oprørerne, siger Porosjenko i en tv-tale ifølge BBC.

Ifølge nyhedsbureauet AFP fastslår Porosjenko, at militæroperationerne for at befri Slavjansk og Kramatorsk er slut. Desuden melder Ukraines premierminister, Arsen Avakov, at separatisterne har trukket sig tilbage fra byen Gorlivka.

Præsident Petro Porosjenko afviste i mandags at forlænge en ensidig erklæret 10 dage lang våbenhvile i det østlige Ukraine.

Separatisterne havde også sluttet sig til våbenhvilen, der dog i realiteten var virkningsløs i den korte periode, den stod på, da 27 ukrainske soldater blev dræbt i løbet af de 10 dage.Det fik i mandags Porosjenko til at varsle nye angreb på de prorussiske separatister.

Flere af oprørerne er nu flygtet til byen Donetsk med knap én million indbyggere, hvor separatistledere har indkaldt til demonstration søndag.

Separatisterne hævder, at tilbagetoget er "taktisk", men de siger samtidig, at 150 oprørere er kommet på sygehus i Donetsk.

Ud over Donetsk kontrollerer de prorussiske separatister ifølge BBC fortsat Lugansk samt andre nøgleområder i det østlige Ukraine.

/ritzau/TT