Ukraines præsident vil have Jatsenjuk som regeringschef

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, siger på det sociale medie Twitter, at han støtter, at Arsenij Jatsenjuk fortsætter på posten som premierminister.

Efter søndagens valg i Ukraine blev Porosjenkos Blok næsten lige så stort som Jatsenjuks Folkefront.

- Jeg har foreslået parlamentsgruppen i Porosjenkos Blok, at det indstiller Arsenij Jatsenjuk til premierministerkandidat, skriver præsidenten i et tweet.

Jatsenjuk er 40 år og er tidligere økonomi- og udenrigsminister. Tidligere på ugen gav han udtryk for, at han gerne vil blive på posten som premierminister.

Ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Itar-Tass sker anbefalingen "på betingelse af en detaljeret koordinering af en koalitionsaftale".

På et møde senere fredag skal de tre største partier efter søndagens parlamentsvalg diskutere, hvordan man vil danne regering.

Jatsenjuks Folkefront og præsident Porosjenkos Blok står til at have fået lige stor opbakning hos vælgerne.

Det ventes, at de to partier vil arbejde sammen i en ny regering.

Valgresultatet er dog præget af, at landets østlige del i høj grad ikke har kunnet stemme på grund af krigshandlingerne ved byerne Lugansk og Donetsk.

Ligeledes fik indbyggerne på halvøen Krim, som Rusland har annekteret, ikke mulighed for at stemme.

Prorussiske separatister vil søndag afholde deres eget valg i den østlige del af Ukraine, som de seneste mange måneder har været præget af uro og kampe, efter at separatisterne har erklæret det for selvstændigt.

Regeringen i Moskva bakker op om valget, mens både Kijev, EU og resten af Vesten fordømmer valget.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger fredag i en telefonsamtale med den russiske præsident, Vladimir Putin, at det planlagte valg er ulovligt og ikke vil blive anerkendt af europæiske ledere.

Siden april har byerne Donetsk og Lugansk og regionerne omkring været offer for en brutal konflikt, der har kostet flere end 3700 livet.

Afstemningen søndag har kørt endnu en kile mellem Rusland på den ene siden og Ukraine og Vesten på den anden.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip