Ungarsk EU-kandidat i kraftigt stormvejr

Ungarns tidligere justitsminister måtte onsdag aften igen og igen forsøge at forklare, hvordan det øvrige EU kan tro på, at han er den rigtige til at forvalte centrale dele af EU's demokratidagsorden, når han selv har været med i en regering med demokratiske problemer.

Tibor Navracsics er indstillet til posten som EU-kommissær for kultur, uddannelse, unge og medborgerskab.

Han brugte flere af sine svar på at forsikre om, at Ungarn ikke har problemer - og at han glæder sig til at blive kommissær og tjene unionens fælles interesser.

Det skete blandt andet som svar på et spørgsmål fra Margrete Auken (SF), der sagde, at hun ikke er overbevist om, at han vil arbejde for den europæiske fortolkning af de fælleseuropæiske rettigheder og vil leve op til sit jobansvar og sikre gennemførelse af EU-ombudsmandens anbefalinger.

Navracsics svarede med at citere fra to centrale paragraffer fra EU-traktaterne om EU's grundlæggende værdier for retsstaten, menneskerettigheder, social mangfoldighed og kommissionens uafhængighed.

Det svar fik hurtigt Auken til at fare i flint på Twitter.

- Det er værre end frygtet med Navracsics. Han undviger totalt - men med skiftende forklaringer - spørgsmål til borgernes rettigheder, skrev Auken.

Auken siger efterfølgende i en skriftlig kommentar til Ritzau, at ungareren med sin traktatoplæsning nægtede at svare på hendes spørgsmål. Hun kalder det useriøst.

- Navracsics benægtede alle konflikter mellem Ungarn og EU. Hver gang vi spurgte ind til menneskerettigheder, blafrede hans svar undvigende i øst og vest.

- Han benægtede konsekvent, at Ungarn har problemer med EU's grundlæggende borgerrettigheder, selv om alle i rummet jo vidste det, skriver Auken.

Der har på forhånd været spekuleret i, om Navracsics kunne blive underkendt af parlamentet, simpelthen fordi han står den kontroversielle ungarske premierminister, Viktor Orbán, nær.

Der er dog en formodning om, at ungareren vil være beskyttet af, at han tilhører den store konservative gruppe, EPP, i parlamentet, og at EPP menes at have indgået en slags fredsaftale med socialisterne om ikke at blokere hinandens kandidater.

/ritzau/