Unge dropper kondomet: Antallet af gonorré-tilfælde eksploderet

Kønssygdommen gonorré plager ikke længere fortrinsvis homoseksuelle, men spreder sig hastigt blandt heteroseksuelle unge, som dyrker sex uden kondom, skriver metroxpress.

Tilbage i 2003 blev 227 mænd og 31 kvinder diagnosticeret med gonorré. Til sammenligning fik hele 602 mænd og 239 kvinder i 2013 fik diagnosen, og især stiger andelen af smittede kvinder og piger under 19 år.

Flere teenage­piger end teenagedrenge fik i fjor via sex overført den såkaldte gonokok-bakterie, der ofte giver en modbydelig svie, når man tisser - især hos mænd. I få alvorlige tilfælde kan den gøre kvinder sterile.

Susan Cowan, der er afdelingslæge og ansvarlig for overvågningen af gonorré på Statens Serum Institut kalder udviklingen "bekymrende".

- I 1980'erne var voldsomt mange smittede, og det kan man frygte sker igen. Der må komme styr på det, siger hun til metroxpress.

- Gonorré er ligesom klamydia sluppet ind i de kredse, hvor heteroseksuelle unge dyrker meget kondomløs sex. De må sørge for at bruge kondom - og hvis ikke de kan finde ud af det - ikke holde sig tilbage fra at blive testet ofte, så de ikke spreder bakterien, opfordrer hun.

Susan Cowan siger, at det ikke er risikoen for sterilitet, der bekymrer hende mest.

- For det forekommer uhyre sjældent. Bekymringen er, at antallet af smittede stiger, og at en resistent udgave af gonorré skulle dukke op herhjemme, siger hun.

Ifølge hendes findes der eksempelvis i Asien resistente og særdeles sejlivede gonorré-udgaver, som overlever barske antibiotikakure. Dermed er de umulige eller uhyre vanskelige at slå ned.

/ritzau/

 

Dagens Gossip