USA: Bilister må godt bruge smartphone som gps

En amerikansk appeldomstol har droppet en bøde til en bilist, der tjekkede et kort på en smartphone for at undgå en trafikprop. Det giver anledning til en ny fortolkning af jagten på folk, der lader sig distrahere under kørslen i USA.

Et panel af dommere begrundede afgørelsen med, at stævningen og bøden på 165 dollar gælder en bilist, der taler i håndholdt telefon under kørslen, mens den ikke siger noget om at se på kort på en skærm for at finde vej.

- Vi konkluderer, at reglerne betyder, hvad der står i dem, nemlig at det forbyder en bilist at holde en trådløs telefon i hånden og samtidig tale i den, siger appeldomstolen i en skriftlig afgørelse, som blev lagt ud online fredag.

- Som konsekvens af dette ændrer vi hans dom til det modsatte, hed det i dommernes afgørelse.

Bilisten sad i en trafikprop, da en californisk færdselsbetjent bemærkede, at manden brugte sin smartphone. I det efterfølgende retsmøde vidnede både betjenten og bilisten, og de sagde enstemmigt, at bilisten havde brugt en korttjeneste på sin telefon.

Da bilisten blev fundet skyldig og idømt en bøde, ankede han sagen.

Afgørelsen i delstaten, som også er hjem for det amerikanske it-centrum i Silicon Valley, kom samtidig med, at love og uformelle adfærdskodekser er under pres for at tilpasse sig til en livsstil, hvor mobile enheder sørger for, at folk er på nettet konstant overalt.

Dommen kan komme til at danne præcedens, men da kun i Californien, hvor loven gælder. Men afgørelsens principielle betydning giver den potentiale til at få indflydelse der, hvor færdselslovene udformes eller fortolkes i andre dele af USA.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip