USA har fået sine første kvindelige marineinfanterister

Efter at have gennemgået et hårdt træningsprogram blev tre kvinder torsdag for første gang erklæret for fuldt uddannede marineinfanterister i USA, hvor militæret nu kan begynde at sende kvinder ind i kamp på landjorden.

Ud af de 15, der begyndte træningen, kom tre igennem en 59 dage lang træning, som omfatter skudkampe og lange vandringer gennem hårdt terræn med tungt udstyr, siger officerer i marinekorpset.

De tre kvinders afsluttende prøver kaldes et historisk skridt, og talsmand for militæret understreger, at ingen regler eller krav blev lempet for de kvindelige frivillige, der holdt trit med deres mandlige modparter under øvelserne og strabadserne.

De første kvindelige marineinfanterister bliver dog ikke umiddelbart en del af infanteriet, da det stadig er uklart, hvordan kvinder fremover skal integreres i kampenhederne.

Pentagon er blevet kritiseret af advokater og menneskerettighedsforkæmpere for at være for langsom og tøvende med at åbne dørene for kvinder i visse sammenhænge.

- Marinekorpset planlægger at have mellem 250 og 300 kvinder i infanteriet hen over det næste år i forbindelse med research, siger en talskvinde for militæret, kaptajn Geraldine Carey.

Den tidligere amerikanske forsvarsminister Leon Panetta ophævede i januar et forbud mod kvinder som kampsoldater.

Beslutningen anerkendte, at kvinder har bevist deres evner i kamp i krigene i Irak og Afghanistan, hvor oprørsbevægelsers krigsførelse har udvisket alle traditionelle opfattelser af frontlinjer.

Ud af 1,4 millioner aktive amerikanske soldater er 205.000 kvinder, hvilket svarer til 15 procent. Marinekorpset er det mest mandsdominerede, og her udgør kvinder kun syv procent af den samlede styrke.

Over 280.000 kvinder har været udsendt til Afghanistan og andre steder siden 2001. 152 er blevet dræbt i tjenesten.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip