USA melder om betydelig fremgang i atomforhandlinger

Der er "betydelig" fremgang i forhandlingerne om Irans atomprogram, siger en højtstående amerikansk embedsmand.

USA's udenrigsminister, John Kerry, skal i begyndelsen af næste uge igen mødes med sin iranske kollega, Mohammad Javad Zarif, for at gøre endnu et forsøg på at nå en aftale om det omstridte atomprogram.

- Der har helt klart været betydelig fremgang i forhandlingerne, uenighederne er meget mindre, men vi ved endnu ikke, om vi vil være i stand til at blive enige om en god aftale. Det afhænger af iranerne, siger embedsmanden fra Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den amerikanske regering forhandler under nationalt pres fra særligt Republikanerne om en total afmontering af atomprogrammet.

Parterne håber at nå til enighed om en politisk rammeaftale om iranernes atomprogram inden udgangen af marts, så en endelig aftale med alle de tekniske detaljer kan foreligge inden slutningen af juni.

Noget gennembrud i form af en aftale i Schweiz i næste uge er der dog ikke lagt op til, understreger den anonyme embedsmand over for Reuters.

Det er stormagterne i den såkaldte P5+1-gruppe, som med forhandlingerne forsøger at forhindre Iran i at udvikle atomvåben, men Irans mål er at få ophævet omfattende sanktioner mod landet.

Iran understreger, at landets atomprogram kun har fredelige formål.

P5+1-gruppen består af FN's Sikkerhedsråds fem permanente medlemmer - USA, Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien - samt Tyskland.

Forhandlingerne har stået på i adskillige år, og det seneste forløb har varet halvandet år. Det blev i fjor forlænget med seks måneder.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip