USA og Iran gør fremskridt i atomforhandlinger

Iran og USA gør fremskridt i forhandlingerne om det omstridte iranske atomprogram, lyder meldingen fra den schweiziske by Lausanne, hvor parterne mødtes mandag.

Forhandlingerne er gået ind i en afgørende fase og har sat tempoet i vejret for at nå en deadline inden udgangen af marts.

De fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet - Storbritannien, Kina, Rusland, USA og Frankrig - forhandler sammen med Tyskland.

Den aftale, der gerne skal falde på plads, giver Iran lov til at berige uran til at fremstille elektricitet, og det skal ske under streng international kontrol. Til gengæld vil de internationale sanktioner mod Iran blive ophævet.

- På nogle punkter kom vi nærmere en enighed, siger den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, efter fem timers forhandlinger med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, i Lausanne.

Han oplyste ikke, inden for hvilke områder de havde nærmet sig hinanden.

- Vi har stadig tid til på fredag, og så ved vi mere, sagde Zarif til iranske medier, inden han rejste videre til Bruxelles for at mødes med udenrigsministrene fra Frankrig, Tyskland og Storbritannien samt EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, siger ligeledes i forbindelse med mødet i Bruxelles, at der er sket fremskridt i forhandlingerne, men at "vigtige punkter" fortsat er uafklarede.

En højtstående amerikansk kilde siger til nyhedsbureauet Reuters, at det endnu er usikkert, om fristen ved udgangen af denne måned kan nås.

- Vi forsøger at komme dertil, men vi ved ærligt talt ikke, om det kan lade sig gøre, siger den unavngivne kilde.

- Iran skal stadig foretage nogle meget vanskelige og nødvendige valg for at imødekomme de betydelige bekymringer, der fortsat er om dets atomprogram.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip