V vil straffe skattesnyd uden EL's forbud

Enhedslisten er på vej til at indføre dobbeltarbejde, når partiet ønsker at gøre det strafbart at rådgive om skattesvig, som allerede er forbudt. Vejen frem er, at Skat rejser flere straffesager, så skattesvindlere er i højrisikogruppen for at blive fanget.

Det siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen til, at Enhedslisten vil skærpe straffen om hjælp til skattesvig efter dokumentaren "I Skattely", hvor DR med skjult kamera viser, at Jyske Banks formuerådgiver i Schweiz rådgiver danskere om at slippe for skat.

Jyske Bank afviser, at banken "medvirker til skattesvig og skatteunddragelse".

Ifølge Enhedslisten skal det være strafbart i sig selv at rådgive om skatteunddragelse, og partiet mener, at der mangler en selvstændig bestemmelse i straffeloven om rådgivning om grov skatteunddragelse.

- Hvis man medvirker til at lave skatteunddragelse, er det allerede strafbart. Så det er måske mere et spørgsmål om, hvorfor sagerne ikke bliver rejst. Det kan Enhedslisten jo passende spørge justitsministeren (Morten Bødskov) om, siger Torsten Schack Pedersen.

Han vil ikke kommentere striden mellem Jyske Bank og DR efter "I Skattely".

Der er kommet stor fokus på skattesvig ved topmøderne i G-8 og G-20 for de mest udviklede lande. USA har presset Schweiz, mens Tyskland har købt skatteoplysninger fra Schweiz. Derfor bør Danmark få flere aftaler med skattelylande om at udveksle oplysninger, mener han.

- Meget virker bedst mod skatteunddragelse gennem internationalt samarbejde. Der er heldigvis meget stor fokus på det gennem G-8 og G-20. Der er ingen tvivl om, at det er den vigtigste vej at gå for at gøre det mest effektivt, siger Torsten Schack Pedersen.

Enhedslisten slår et slag i luften ved at forbyde medvirken til skattesvig, som allerede er forbudt. Det virker bedre at samarbejde internationalt, så skattely tvinges til at samarbejde og udlevere oplysninger til andre lande, mener Venstres skatteordfører.

/ritzau/

 

Dagens Gossip