Vælgerne flygter fra S i traditionelt røde landsdele

Socialdemokraterne har de seneste år haft svært ved at holde på vælgerne i almindelighed, men en ny opgørelse viser nu, at partiet i særlig høj grad mister vælgere i de områder af landet, hvor det traditionelt har stået stærkt, skriver Jyllands-Posten.

Det gælder for eksempel Nordjylland, Fyn og Bornholm, hvor Socialdemokraterne ved det seneste folketingsvalg høstede forholdsvis mange stemmer, viser opgørelsen, som professor emeritus Søren Risbjerg Thomsen har lavet for avisen.

- Det er i områder med tradition for fremstillingsindustri, at vælgerne forsvinder. Så alt tyder på, at det er de klassiske arbejdere, som er gået til blå blok - ikke mindst til Dansk Folkeparti, siger forsker i vælgervandringer Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Han mener, at den omdiskuterede dagpengereform kan være en del af forklaringen på vælgerflugten, da den rammer hårdest i de områder af landet.

Ved folketingsvalget i 2011 satte 30,3 procent af vælgerne i Nordjylland kryds ved liste A, men kun 24,5 procent agter at gøre det i dag.

Det nordjyske folketingsmedlem for Socialdemokraterne Bjarne Laustsen var den største stemmesluger i landsdelen ved det seneste valg. Han tror, at vælgerne er blevet skuffede over regeringen.

- Vi fra Nordjylland har fortalt klart og tydeligt, hvad vi forventer af den røde regering - især i forhold til dagpenge. Når det ikke har kunnet lade sig gøre, er der nogle, som er skuffede, og som overvejer, hvordan de skal agere i det politiske landskab, siger han til Jyllands-Posten.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, siger til avisen, at partiet burde stå bedre i meningsmålingerne med de resultater, der er opnået de seneste år.

Der skal være valg til Folketinget senest i september næste år.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip