Vælgerne flygter fra S i traditionelt røde landsdele

Socialdemokraterne har de seneste år haft svært ved at holde på vælgerne i almindelighed, men en ny opgørelse viser nu, at partiet i særlig høj grad mister vælgere i de områder af landet, hvor det traditionelt har stået stærkt, skriver Jyllands-Posten.

Det gælder for eksempel Nordjylland, Fyn og Bornholm, hvor Socialdemokraterne ved det seneste folketingsvalg høstede forholdsvis mange stemmer, viser opgørelsen, som professor emeritus Søren Risbjerg Thomsen har lavet for avisen.

- Det er i områder med tradition for fremstillingsindustri, at vælgerne forsvinder. Så alt tyder på, at det er de klassiske arbejdere, som er gået til blå blok - ikke mindst til Dansk Folkeparti, siger forsker i vælgervandringer Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Han mener, at den omdiskuterede dagpengereform kan være en del af forklaringen på vælgerflugten, da den rammer hårdest i de områder af landet.

Ved folketingsvalget i 2011 satte 30,3 procent af vælgerne i Nordjylland kryds ved liste A, men kun 24,5 procent agter at gøre det i dag.

Det nordjyske folketingsmedlem for Socialdemokraterne Bjarne Laustsen var den største stemmesluger i landsdelen ved det seneste valg. Han tror, at vælgerne er blevet skuffede over regeringen.

- Vi fra Nordjylland har fortalt klart og tydeligt, hvad vi forventer af den røde regering - især i forhold til dagpenge. Når det ikke har kunnet lade sig gøre, er der nogle, som er skuffede, og som overvejer, hvordan de skal agere i det politiske landskab, siger han til Jyllands-Posten.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, siger til avisen, at partiet burde stå bedre i meningsmålingerne med de resultater, der er opnået de seneste år.

Der skal være valg til Folketinget senest i september næste år.

/ritzau/