Venstre: Regeringen sjofler den økonomiske vækst

Skrevet af admin

|

11/12/2014

Dagens topnyheder

Det er på ingen måde overraskende, at regeringen torsdag har gennemført en kraftig nedjustering af sine forventninger til den økonomiske vækst i Danmark i forbindelse med fremlæggelsen af Økonomisk Redegørelse.

Men det overraskende i "den dramatiske nedjustering" fra 1,4 procent til 0,7 procent af bruttonationalproduktet er ifølge Venstres medlem af Folketingets Finansudvalg Jacob Jensen, at regeringen ikke tager hensyn til den nye økonomiske situation i sin finanslov.

For selvom økonomiminister Morten Østergaard (R) for længe siden har erkendt, at der ville komme en nedjustering af væksten, har regeringen taget udgangspunkt i en vækst næste år på 2,0 procent. Næste år forventer regeringen nu blot en vækst på 1,4 procent.

- Det kommer i den grad bag på mig, at regeringen ikke har ageret politisk på de faktiske forhold, som, man vidste, ville komme.

- Regeringen laver en finanslov med Enhedslisten og SF, der ikke genererer et eneste ekstra privat job, men trækker i stedet arbejdskraft ud af arbejdsmarkedet, siger Jacob Jensen.

Regeringen gik med finansminister Bjarne Corydons (S) ord "helt til grænsen" med underskuddet på de offentlige finanser i sin finanslov.

Her regnede man med at ramme 3,0 procent af BNP, men trods nedjusteringen af vækstskønnet regner regeringen alligevel med, at underskuddet kun lander på 2,5 procent.

Men det skyldes ifølge Jacob Jensen et "kunstgreb" fra regeringens side, der fremrykker en pensionsbeskatning for at fylde hullet i statsfinanserne ud.

- Det giver et stort engangsbeløb, der gør, at man bliver reddet på målstregen. Men det er det samme som at tisse i bukserne for at holde varmen, siger han.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, efterlyser dog, at Venstre nu selv forklarer, hvordan partiet vil undgå at komme i konflikt med 3,0 procentgrænsen for underskud, hvis man ikke vil beskatte pensioner nu.

- Venstre kritiserer os for fremrykningen af pensionsbeskatningen. Men de har selv fremlagt et finanslovudspil, som har nogenlunde tilsvarende udgiftsniveau som regeringens.

- Så uden fremrykningen af pensionsbeskatningen vil Venstres finanslovforslag være på den gale side af de 3,0 procent, siger Jesper Petersen.

Han opfordrer oppositionens største parti til at fremlægge et korrigeret finanslovforslag, som forklarer, hvordan Venstre vil holde sig under 3,0 procentgrænsen.

Og det bør ske, inden Folketinget i næste uge tredjebehandler regeringens finanslovforslag, mener Jesper Petersen.

/ritzau/