Vestager om Google-sag: Det handler om forbrugerne

Det handler om forbrugerne, understreger EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, på et pressemøde i Bruxelles onsdag, hvor hun har meddelt, at en formel klagemeddelelse er blevet sendt til amerikanske Google.

Kommissionen mener, at virksomheden misbruger sin dominerende position på markedet for søgemaskiner på internettet.

- Vores foreløbige undersøgelser indikerer, at dominans på et marked bliver brugt til at skabe fordele på et andet marked, siger Vestager.

- Vi ønsker ikke at blande os i skærmdesign, hvordan ting bliver præsenteret, eller hvordan algoritmerne virker.

- Vi gerne vil se, at forbrugerne får de bedste shoppingresultater - og ikke kun Googles shoppingresultater, siger hun.

Stridspunktet handler om, at Google angiveligt favoriserer egne specialiserede søgetjenester - til eksempelvis restauranter - når en forbruger søger på Googles generelle søgetjeneste.

Internetgiganten har nu 10 uger til at svare på kommissionens klagemeddelelse. Bagefter skal kommissionen beslutte, om den vil frafalde eller stå fast i sagen.

Vestager ser frem til at høre, hvad Google har at sige og understreger samtidig, at virksomhedens svar vil blive undersøgt grundigt, før næste skridt bliver besluttet

- Jeg vil gribe det her an på en fair og objektiv måde, siger konkurrencekommissæren.

Det er ikke kun Googles søgetjeneste, der står for skud.

Vestager meddeler, at kommissionen også vil gå i gang med at undersøge Googles styresystem til mobilenheder, Android, for brud på EU's konkurrenceregler.

En af bekymringerne er, fortæller Vestager, at Google angiveligt på forhånd får producenter af smartphones og tablets til at installere firmaets egne applikationer som eksempelvis Googles søgetjeneste.

Google sidder på 90 procent af markedet for søgetjenester i de fleste EU-lande, mens Android på verdensplan er det største styresystem til mobiltelefoner.

Vicedirektør Amit Singhal fra Google Search siger i en pressemeddelelse, at "vi ser frem til at tale vores sag i de kommende uger".

/ritzau/

 

Dagens Gossip