Vestager tager køligt imod EU-forslag om bankreform

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) og hendes EU-kolleger tager onsdag forbeholdent mod et forslag fra EU-Kommissionen om en ny forordning, der skal forbyde Europas største banker at foretage mere risikobetonede handler.

- Jeg tror, at alle kolleger er meget forsigtige. Omkvædet rundt omkring bordet var, at det er et godt udgangspunkt for vores diskussion.

- Eller oversat til almindeligt dansk: Det ender ikke, som det er blevet foreslået, siger Vestager, efter at ministrene på deres uformelle møde i Athen har haft en første diskussion af forslaget.

Forslaget blev fremsat af kommissær for det indre marked og tjenesteydelser Michel Barnier i januar.

Barnier vil forbyde EU's 30 største banker - og dermed formentlig også Danske Bank og Nordea - at handle med de mest risikable finansprodukter alene for at skabe profit for banken selv.

Som led i forslaget vil kommissionen også give banktilsyn mandat til at kræve, at bankerne overfører deres forbudte aktiviteter til separate handelsafdelinger.

Begrundelsen er, at man vil forhindre den form for aktiviteter, der har ført til de seneste års finansielle og økonomiske krise.

Men den danske minister er ikke overbevist om, at indgrebet overhovedet er nødvendigt.

- Vores største behov er, at man alle ugens dage og alle årets uger har en sund og fornuftig bankdrift og lader være med at tage helt vilde risici.

- Det er muligt, der er et behov. Men det er ikke kæmpestort.

- Det vigtigste er at følge de nye regler, som er lavet både i Danmark og i europæisk sammenhæng. I stedet for at vente på, at der bliver slået ring om noget, eller noget andet bliver opdelt, siger Vestager.

/ritzau/

 

Dagens Gossip