Vestager vil se e-handlere efter i sømmene

Samme dag som EU-Kommissionen præsenterer sin strategi for at få hul på en digital revolution i Europa, følger konkurrencekommissæren op med en formel undersøgelse af, om der allerede er virksomheder, der på ulovlig vis spænder ben for revolutionen.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager varslede sin granskning af e-handelssektoren allerede i slutningen af marts. Onsdag kommer så den formelle åbning.

Vestager siger i en pressemeddelelse, at hun især vil undersøge, om virksomheder har etableret elektroniske barrierer, der forhindrer fri handel på tværs af Europas grænser.

Det er særligt varer som elektronik, tøj og sko samt digitale varer som film og musik, der handles på nettet.

- Europæiske borgere oplever for mange forhindringer for at få adgang til varer og tjenesteydelser online på tværs af nationale grænser. Nogle af disse barrierer har virksomhederne selv sat op, siger Vestager.

Kommissæren siger, at hun ikke vil tøve med at straffe virksomheder, hvis det viser sig, at de bryder konkurrencereglerne.

Der bliver i dag handlet flittigt på internettet i EU.

Sidste år var det omkring halvdelen af EU's borgere, der købte ind online. Men selv om selve nettet er grænseløst, var det kun 15 procent af europæerne, der købte ind i et andet land end deres eget.

Ifølge kommissionen kan den begrænsede handel over landegrænser skyldes banale ting som sprogproblemer og det faktum, at mange forbrugere foretrækker de produkter, de kender fra deres eget land.

Men der er også tegn på, at nogle virksomheder aktivt prøver at spænde ben for den fri handel, blandt andet ved hjælp af såkaldt geoblocking, der ved hjælp af oplysninger om bopæl, betalingskort og opholdssted forsøger at forhindre adgang til visse hjemmesider og produkter.

Vestager vil de kommende uger bede relevante parter om at indsende information om forholdene. Hun sigter mod at have en foreløbig rapport klar næste sommer og et endeligt overblik i begyndelsen af 2017.

/ritzau/

 

Dagens Gossip