Vestagers i EU-høring: Vi skal have svesken på disken

Selv en supererfaren politiker og eksminister som Margrethe Vestager kan få sommerfugle i maven, når hun sætter sig ind foran en samling folkevalgte i EU-Parlamentet.

Men selvom den tidligere økonomi- og indenrigsministers forventede fremtid som EU-konkurrencekommissær ligger i hænderne på samme samling folkevalgte, fik hun hurtigt talt sig varm.

Allerede i første svar på et spørgsmål om åbenhed i forhandling af handelsaftaler, lyder det kækt fra kommissærkandidaten:

- Vi skal have svesken på disken, siger Vestager pludselig på dansk med tilføjelsen "sådan siger man på dansk".

På et andet spørgsmål om en såkaldt "Double Irish", der er en strategi for skatteunddragelse, svarede den danske eksminister:

- En af de ting, jeg har lært, er, at en dobbelt irish ikke er en god irish coffee, siger Vestager og høster et lille bifald.

Inden hun tog imod de første spørgsmål, nåede eksministeren dog lige at tage et foto af udsigten fra det varme sæde og lagde det straks på Twitter.

Margrethe Vestager indledte ellers ydmygt, da hun de første 15 minutter introducerede sig selv.

- Jeg trådte første gang ind i EU-Parlamentet for omkring 25 år siden - som praktikant. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle stå her i dag foran jer, og det er jeg stolt og ydmyg over, siger Margrethe Vestager.

Flere af de øvrige kandidater - den franske, den britiske og den ungarske - har været i kraftig modvind på grund af de lande, de repræsenterer. De har haft svært ved at overbevise parlamentet om, at de faktisk vil arbejde for EU.

Den tidligere økonomi- og indenrigsminister brugte blandt andet sit partis Radikale Venstres slogan "Vi tror. På Europa" til at overbevise om sit europæiske engagement.

- Det gør jeg.

Det er imidlertid ikke ventet, at den danske kommissærkandidat vil få problemer på den front.

Siden man indførte kommissærhøringer i 1990'erne er Vestager den femte dansker, som sidder til eksamen før sit embede.

Før hende har Ritt Bjerregaard, Poul Nielson, Mariann Fischer Boel og Connie Hedegaard været igennem en lignende proces.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip