Vilhelmsen: AC Børnehjælps opførsel er uacceptabel

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) har fredag varslet adoptionsbureauet AC Børnehjælp om en foreløbig suspension af retten til at formidle adoption.

Beslutningen sker på baggrund af nye oplysninger om organisationens økonomi, der viser, at der er store uoverensstemmelser mellem de oplysninger, som Ankestyrelsen har modtaget til brug for tilsynet, og tingenes reelle tilstand.

- Ankestyrelsen har afdækket ganske alvorlige forhold, som gør, at jeg er nødt til at gribe ind, siger Annette Vilhelmsen til Ritzau.

- Når jeg tager det her ganske alvorlige skridt, er det, fordi jeg ikke synes, at det er forsvarligt, at kommende forældre indbetaler gebyrer til organisationen, fortsætter hun.

AC Børnehjælp fik i en tilsynsrapport fra 2013 skarpe anmærkninger fra Ankestyrelsen for at have rod i økonomien.

Eksempelvis fremgik det, at bureauet gennem syv måneder i 2012 slet ikke bogførte sine udgifter. Det kaldte Ankestyrelsen "yderst kritisabelt, helt uacceptabelt og i strid med almindelige gældende principper for forsvarlig økonomistyring".

Der står lige nu lidt over 400 ansøgere på venteliste til adoption hos AC Børnehjælp, og dem vil socialministeren koncentrere sig om at hjælpe.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at de par, der allerede er matchet med et barn, kan få gennemført adoptionen. Og vi skal også sørge for, at sagsbehandlingen kan fortsætte i de sager, der allerede er i proces, siger ministeren.

- Det vil selvfølgelig ske under ankestyrelsens skærpede tilsyn, fortsætter hun.

Den afgørelse, som AC Børnehjælp er blevet varslet om, vil betyde, at der ikke kan komme nye ansøgere på venteliste hos AC Børnehjælp.

I de sager, der allerede er sendt ud til et afgiverland, herunder sager hvor der er fundet en konkret familie til et bestemt barn, vil sagsbehandlingen fortsætte. Det vil foregå under Ankestyrelsens fortsatte overvågning

AC Børnehjælp har fået en frist til 22. januar til at komme med bemærkninger til varslingen om at stoppe formidlingsvirksomheden foreløbig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip