WHO: Bøsser bør tage forebyggende medicin mod hiv

Homoseksuelle mænd bør tage såkaldt antiretroviral medicin for at mindske udbredelsen af hiv. Sådan lyder anbefalingen fra verdenssundhedsorganisationen WHO i forsøget på at mindske den høje smitterate blandt bøsser.

Smitterisikoen for hiv blandt bøsser er 19 gange højere end blandt den samlede befolkning.

Antiretroviral medicin hæmmer hiv-virus i at vokse og mindsker derpå skade på immunsystemet. Medicinen dræber ikke virussen, men det hindrer virus i at lave kopier af sig selv.

Ifølge WHO stiger antallet af hiv-smittede markant i flere dele af verden.

- Vi har set eksploderende epidemier, siger Gottfried Hirnschall, der leder WHO's hiv-afdeling, og nævner Thailand som et af stederne.

Det er første gang, at WHO anbefaler forebyggende antiretroviral medicin på verdensplan. Verdenssundhedsorganisationen anslår, at den forebyggende medicin kan forhindre op mod én million hiv-tilfælde i løbet af 10 år.

De amerikanske myndigheder udsendte den samme anbefaling i maj.

WHO anslår, at forebyggende antiretroviral medicin vil sænke hiv-risikoen for mænd, der dyrker sex med mænd, med 20-25 procent. Det skal ses som en supplement til brug af kondom.

Medicinen har bivirkninger, men de er sjældent alvorlige.

WHO udsender sine anbefalinger forud for den internationale aids-konference 2014, der starter i den australske by Melbourne den 20. juli.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip