WWF: Pensionsselskaber gambler med dine pensionspenge

Danmarks største pensionsselskaber har sat godt 7,3 milliarder kroner i så højrisikable selskaber, at man risikerer at tabe penge på investeringerne.

Det konkluderer WWF Verdensnaturfonden i en ny rapport, der har undersøgt Danmarks 16 største pensionskasser og deres investeringer.

Milliarderne er sat i fossile energiprojekter, primært olie- og gasprojekter, som ifølge rapporten indebærer ekstra stor risici.

- Jeg vil meget kraftigt opfordre pensionskasserne til at droppe disse højrisikable investeringer, der ikke bare er særdeles skadelige for vores klima, miljø og natur, men altså også bringer vores opsparinger i fare, siger generalsekretær for verdensnaturfonden Gitte Seeberg i en pressemeddelelse.

Seeberg ser hellere, at pensionsselskaberne vælger at lave et retningsskift i deres investeringer.

- Der har lige været klimatopmøde i København, og vi ved, at klimaproblemerne er enormt alvorlige. Det kræver, at pensionsbranchen med deres enorme formuer er med til at drive en grøn omstilling. Det er de altså ikke i Danmark, siger Seeberg til DR Nyheder.

Hos Pensionsselskabet PKA står man uforstående overfor kritikken. Alene i 2014 har selskabet investeret 2,8 milliarder kroner i en havmøllepark, grønne obligationer og i regeringens klimainvesteringsfond.

- Nu kan man altid diskutere, hvor store investeringerne i bæredygtig energi skal være, før det er tilstrækkeligt.

- Men faktum er, at PKA, og branchen generelt, har øget investeringerne betydeligt i vedvarende energi de senere år, og det vil fortsætte, understreger administrerende direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen til DR Nyheder.

Verdensnaturfondens rapport viser, at pensionsselskabet PFA har sat flest penge i de højrisikable selskaber. 1,576 milliarder kroner har PFA bundet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip