Zoo-direktør: Giraf-protester er ude af proportioner

De mange protester fra hele verden over aflivningen af giraffen Marius er helt ude af proportioner, men de er et signal om, hvordan naturforståelsen halter.

Det siger videnskabelig direktør i Zoologisk Have i København Bengt Holst.

- Over alt i verden sker der hver eneste dag en tilpasning af dyrebestanden i både naturen, zoologiske haver, dyreparker og naturparker. For ellers ødelægger dyrene det for sig selv, siger Bengt Holst.

I zoologiske haver og naturparker ordner naturen det ikke selv.

- Derfor må vi hjælpe til. I Dyrehaven eksempelvis skydes 700-800 hjorte hvert år, fordi der ikke er plads til dem alle sammen, og de derfor vil ødelægge området for sig selv.

- I England og Tyskland, hvor de harcelerer meget over, det vi gør, holdes bestanden af dyr også nede. I England skyder de for eksempel kaniner, i USA eksempelvis vaskebjørne og i Afrika eksempelvis elefanter, siger Bengt Holst.

Spørgsmål: I naturfilm på tv ser man jo også ofte, hvordan dyrene jagter og æder hinanden i naturen, uden at det rejser en storm, som den I er ude i. Hvorfor tror du, at aflivningen af en enkelt giraf hos jer får følelserne sådan i kog?

- Det siger noget om, at det er vigtigt, at vi bliver ved med at stå ved de ting, vi gør. Vi skal passe på, at vores naturforståelse ikke forsvinder. Det rejser spørgsmålet om, at vi ikke forholder os til liv og død, men kun liv.

- Derfor er det en vigtig debat at tage, men den skal tages på et ordentligt niveau. Følelserne skal ikke komme til at styre på grund af et eneste individ, der er i overskud, svarer Bengt Holst.

Han har talt med pressefolk fra hele kloden - endda flere gange.

- Det er fuldstændig grotesk, at vi har fået al den her opmærksomhed. Det fortjener historien jo slet ikke, siger Bengt Holst, der har fået mange vrede reaktioner fra hele verden. "Murder" og "fuck you" er blandt de brugte skældsord.

- Det er sørgeligt, at det har fået det niveau og siger måske mere om afsenderne, end det gør om vores måde at behandle vores dyr på. Det er helt ude af proportioner, siger Bengt Holst.

/ritzau/

 

Dagens Gossip