5 oversete tegn på hjerteanfald hos kvinder

Foto: Shutterstock.

Når kvinder får et hjerteanfald, viser det sig ikke nødvendigvis som en trykken for brystet, som det oftest gør hos mænd.

Tegn på hjerteanfald hos kvinder er meget mere flertydige og er lette at overse, hvis man ikke er opmærksom på dem.

De færreste kvinder kender til symptomerne på hjerteanfald og tror at pludselige smerter i brystet, er det eneste tegn.

Men et hjerteanfald kan hos kvinder udvikle sig over timer, dage eller endda uger og bestå af mange andre symptomer, der faktisk let kan forveksles med tegn på overgangsalder eller stress.

Jo ældre du bliver, des vigtigere er det derfor, at kende din krops signaler, smerter og reaktioner, så du får en bedre fornemmelse af om symptomerne er nye eller gammelkendte. Især omkring overgangsalderen sker der mange ændringer i kroppen, som kan forveksles med symptomer på et hjerteanfald.

Det er ligeså vigtigt at vide, om man har en øget risiko for at få et hjerteanfald, eksempelvis, fedme, forhøjet blodtryk og kolesteroltal, diabetes eller manglende motion.

Selv om hjerteanfald hos kvinder er mere alvorlige og komplicerede, når de klager over disse ikke-specifikke symptomer, får kvinder ofte ikke de nødvendige undersøgelser som et EKG, enzym diagnostiske tests eller koronarangiografi.

Her er 5 oversete tegn på at du kan være ved at få et hjerteanfald:

Halsbrand og mavesmerter
Får du halsbrand uden egentligt at have spist særligt meget eller fed mad, så kan det være tegn på et hjerteanfald. Næsten 40 procent af kvinder med et hjerteanfald siger, at de har oplevet halsbrand eller fordøjelsesbesvær kort før anfaldet. Det kan dog også vise sig som uforklarlig kvalme eller opkastning. Kvinder oplever dobbelt så ofte som mænd mavetarm-problemer og -smerter, når de får et hjerteanfald.

Uforklarlig angst
Får du noget, der ligner et panikanfald uden årsag, kan det være et hjerteanfald. Mere end en tredjedel af kvinder oplever ekstrem angst som et tidligt symptom på et hjerteanfald. Angstanfaldet kan jo desværre forsinke livreddende behandling, men hvis du pludselig føler dig usædvanligt nervøs uden grund overhovedet, er det afgørende at tilkalde hjælp hurtigt.

Smerte mellem skulderbladene
Selv om pludselige brystsmerter betragtes som et klassisk symptom på et hjerteanfald er det kun omkring 30 procent af kvinder, der får dem. Kvinder får også smerter eller ubehag i andre områder af kroppen før eller under et hjerteanfald. Trykken, smertende eller brændende i den øvre del af ryggen, nakke, skuldre og arme - eller endda i din kæbe eller hals - kan indikere et hjerteanfald. Kvinder har også beskrevet deres brystsmerter som skarphed, oppustethed, eller snurrende.

Svimmelhed og koldsved
Næsten 40 procent af kvinder, der rammes af et hjerteanfald siger, at de føler sig svimle eller øre. Andre 40 procent får også koldsved. Det er begge symptomer, der også er almindelige i overgangsalderen, men pludselig svimmelhed kan også være et symptom på slagtilfælde, så kontakt hurtigst muligt en læge - enten din egen eller lægevagten.

Søvnbesvær
Søvnforstyrrelser og søvnløshed eller andre brud på dit sædvanlige søvnmønster kan være tegn på at hjerteanfald er under udvikling. I en undersøgelse viste næsten halvdelen af kvinder, der fik et hjerteanfald sig at have haft søvnproblemer i både dage og uger op til anfaldet.

Så selv om træthed er almindeligt hos kvinder, når de kommer op i alderen, kan usædvanlig eller ekstrem træthed være et tidligt symptom på hjerteanfald eller en advarsel om at du lider af en hjertesygdom. I en undersøgelse havde mere end 70% af de adspurgte kvinder været mærket af træthed i dage eller uger før deres hjerteanfald.

 

Dagens Gossip