8 hemmeligheder om dit helbred, som dine hænder og negle kan afsløre

Dine håndflader og negle er fyldt med afslørende tegn på, hvordan det står til med din sundhed.

Kræft, infektioner, jernmangel, stress og alt for meget salt. 

Der gemmer sig masser af interessante oplysninger om dit helbred i dine hænder og negle, hvis du blot lærer signalerne at kende.

1. Riller på tværs af neglene
Striber og riller på neglene kan være et tegn på, at du for nylig er kommet dig over en infektion eller kræftsygdom. Årsagen er, at dine negle simpelthen stopper med at gro, når du er meget syg. 

2. Blege negle
Hvis farven under din negl er bleg og nærmest hvid frem for lyserød, så kan det tyde på, at du mangler jern. Blegheden er nemlig et signal om, at der ikke cirkulerer nok røde blodlegemer rundt i din krop. Test om du mangler jern: Tryk på din negl og kig på farven, når du slipper igen. Normalt bliver neglelejet hvidt, når du trykker, og lyserødt igen bagefter. Hvis der går længe, før farven skifter til lyserød, efter at du har stopper med at trykke på neglen, så tyder det på, at du lider af jernmangel.

3. Mørke striber
Hvis du spotter én eller flere mørke striber i neglelejet, så skal du opsøge din læge. Den atypiske plet kan i sjældne tilfælde indikere, at man lider af modermærkekræft, som er en særdeles farlig form for kræft.

4. Form som trommestikker
Hvis dine fingre pludselig tager form som trommestikker, altså fordi de svulmer i tipperne, så kan det være et tegn på, at kroppen mangler ilt. Tilstanden kan være et signal om, at man har en kronisk lungesygdom, herunder cystisk fibrose eller lungekræft.

5. Røde og plettede håndflader
Hvis dine håndflader er rødlige og plettede kan det være et tegn på en leversygdom, især skrumpelever, og man bør altid opsøge egen læge med det samme. 

6. Opsvulmede fingre
Der er som regel en ganske harmløs grund til, at fingrene svulmer op. Det kan betyde, at der er for meget salt i ens kost, at man er dehydreret og bør drikke vand, eller at man er angrebet af en omgang PMS. Hvis man samtidig oplever stivhed i fingrene, kan det dog være et tegn på noget mere alvorligt - for eksempel en underaktiv skjoldbruskkirtel eller leddegigt. I så fald bør du tale med din praktiserende læge.

7. Farvede negle
Hvis dine negle pludselig ser gule eller grønne ud, kan det tyde på, at du er invaderet af en infektion et sted i din krop. Det kan desuden være et tidligt tegn på diabetes.

8. Svedige håndflader
Hvis du mærker varme og fugt på håndfladen, kan det være et tegn på stress. Det kan også betyde, at din skjoldbruskkirtel er overaktiv, og at der derfor er skruet op for dit stofskifte. Hvis våde håndflader er et hyppigt problem (og du ikke bare er inde i en travl periode på jobbet eller er nyforelsket), så tal med din læge om symptomerne. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip