Antiinflammatorisk kost

07/10/2019 03:15

webmaster

Sundhed
Antiinflammatorisk kost
Det er blevet populært at spise antiinflammatorisk kost i de senere år, fordi mange føler at de får det bedre i deres krop fysisk og psykisk, når de kigger nærmere på, hvad de putter i hovedet.

Mest læste i dag

Antiinflammatorisk kost handler om at mindske tilstande med betændelse i kroppen.

Disse tilstande opstår, fordi kroppen så at sige ikke kan lide maden, men der går ret ofte lang tid, før den reagerer på en måde, så man forstår, at der er ting som man ikke kan tåle at spise.

Antiinflammatorisk kost

Tidligere tænkte man kun over det, hvis lægen via en priktest kunne konkludere, at man havde en decideret allergi mod for eksempel mælk eller gluten, som af mange i dag regnes for at være nogle af de syndere, der betyder at man må leve på en antiinflammatorisk kost.

De to eksempler er da også noget af det første, som man bliver frarådet at indtage, hvis man vil styrke kroppen og dets immunforsvar.

Til gengæld er der mange andre sunde ting, som man gerne må spise.

Hvad må man gerne spise?

Selvom der skal skæres dele fra af den kost, som man ellers har været vant til spise, så handler det ikke kun om afsavn. 

Du må gerne spise:

  • Grøntsager
  • Frugt
  • Bær
  • Kød
  • Fisk 
  • Fedt 
  • Nødder
  • Olie

Der hersker dog uenighed om, hvorvidt produkter af fuldkorn kan regnes for at være en sund og naturlig del af den antiinflammatoriske kost, men du må faktisk også gerne spise sådan noget som mørk chokolade.

Området er da også relativt nyt set med historiens øjne, og derfor vil du kunne finde forskellige udlægninger af, hvad der er den bedste udgave af antiinflammatorisk kost.

Nogle ting er dog sundere end andre inden for de forskellige fødevarer:

Grøntsager

Agurk og icebergsalat regnes teknisk set for at være grøntsager af de fleste, men næringsværdien af dem, er ikke stor. Derfor skal fokus være på de grove grøntsager som for eksempel de forskellige kåltyper, som for eksempel grønkål, blomkål rødkål.

Frugt og bær

Frugt og bær er også sundt, men det er en god idé at være opmærksom på at sådan noget som banan og æbler også indeholder en del naturligt sukker, og derfor begrænse indtaget af det en smule.

Bær en bedre, når det gælder om at spise sig fri for inflammation. De indeholder også mange sunde næringsstoffer, der hjælper immunforsvaret.

Kød

For meget kød kan have den modsatte virkning, så her skal man også begrænse sig lidt, og man bør i alle tilfælde holde sig til fersk kød, der i modsætning til for eksempel pølser og skinke ikke er blevet røget og forarbejdet.

Fisk og skaldyr

Fede fisk regnes også for at være antiinflammatoriske, men da fisk i mange tilfælde indeholder tungmetaller og anden forurening, bør du også begrænse indtaget her. Ligesom med kødet bør du også gå efter den ferske variant, der ikke er forarbejdet.

Nødder og olie

Nødder indeholder meget sundt fedt og kan derfor slås sammen med olier. Men ikke alt er lige sundt. Jordnødder er for eksempel teknisk set ikke en nød, men en del af bælgfrugtfamilien og hører alt så ikke til i denne kost. Oliven og avocado og deres olier er derimod helt fine.

Hvem har gavn af de type kost?

Kort sagt, så er der ingen der tager skade af at undvære, hverken hvedemel eller mælk for eksempel, så kosten er for alle, der ønsker at leve lidt sundere, men dem der har mest brug for den, er folk, som er blevet syge af den ene eller anden sygdom.

Mange af de mennesker, der ikke er decideret syge, opdager, at de føler sig mindre oppustede og at huden i mange tilfælde også bliver pænere at se på, når de indtager den antiinflammatoriske kost.

De der er syge af en eller anden form for kronisk sygdom oplever også forbedringer i deres symptomer og nogle gange forsvinder symptomerne endda.

De der har prøvet kræfter med antiinflammatorisk kost beretter om ny energi og større velvære.

De opnår et mere stabilt blodsukker, så de ikke føler sig sultne flere gange i løbet af dagen og de får en bedre fordøjelse.

Mange oplever også at få et vægttab, et bedre blodtryk og et sundere kolesterolniveau. De får mindre behov for at bruge medicin og så skulle det efter sigende også give en god nattesøvn oven i alle de andre goder.

Er du til gengæld blevet forkølet eller har du pådraget dig noget andet almindeligt, skal du ikke regne med at kunne blive hurtigere rask ved at spise denne type af kost. En forkølelse tager den tid, den tager.