Derfor flyder nogle lorte ovenpå - og 9 andre facts om pøllen

28/08/2015 12:45

Redaktionen

Sundhed
Du kan evt. tage denne artikel med ud på toilettet, så du har lidt læsestof at hygge dig med, næste gang du gør din ting.

Mest læste i dag

Det er rimelig naturligt, og du gør det ret ofte. Alligevel er det forbundet med en del skam. At pølle altså.

Men nu tager vi bladet fra munden og giver dig 10 facts om din afføring.

1. Derfor flyder pøllen nogle gange ovenpå
Nogle flyder, mens andre falder til bund. Bundskraberne er de sundeste, men når de flyder, skyldes det blot gasbobler, der bliver inde i lorten. Flydere har altså en prut fanget inde i sig, som du aldrig fik lukket ud.

Læs også: Sådan holder du din afføring sund

2. Du solbader på fiskelort
Næste gang, du begraver tæerne i en blød hvid sandstrand, så husk på denne video af en papegøjefisk, der må af med affaldet efter at have spist af koralrevet.

70 pct. af det sand, du ligger på, skulle angiveligt stamme fra papegøjefiskens ende. Én fisk kan producere op til 91 kg sand om året.

3. Skovskiderstillingen

Det er ekstra godt at sidde på hug, når du pølser. Så er din tarm udstrakt, og alt kan nemt presses ud. Hvis du sidder forkert på toilettet, kan du risikere at få forstoppelse.

Dagens.dk har tidligere givet en guide til en perfekte stilling:

Læs også: Du har sikkert skidt forkert hele livet

4. En kop bæ
Indonesiske Kopi Luwak kaffebønner er verdens mest dyre og eksklusive. De beskriver som ‘nødde- og chokoladeagtige’ - og så har de været igennem tarmen på et væselagtigt dyr todykatten.

Også pandaens afføring forkæler ved morgenbordet. Verdens dyreste teblade er gødet med pandalort, som er rig på vitaminer og mineraler pga. dyrets sunde diæt. I takt med at pandaen nærmer sig udryddelse, stiger prisen på teen.

5. Man kan donere sin lort til syge
Fækale transplantationer er en ting. Syge mennesker kan få raske lorte ind i maven for at kurere dem for bestemte sygdomme - og der er faktisk succes i 91-98 pct. af tilfældene.

Det gøres normalt ved at sluge en bæ - dog i kapselform.

Læs også: Du tror, det er løgn: Ny pille får din afføring til at glitre i alle regnbuens farver

6. Vi laver pølser, når vi dør
Når vi dør, lukker kroppen ned og lader alle muskler slappe af. I anslået 10 pct. af tilfældene betyder det, at også tarmene slapper så meget af, at vi giver slip på ophobede efterladenskaber.

7. Hvor ofte skal man pølle?
Den gennemsnitlige mand bør skide 360 gange om året. Det er altså næsten én gang om dagen.

8. Derfor er bæen brun
Farven kommer primært fra pigment, der opstår, når de røde blodlegemer bliver nedbrudt i lever og knoglemarv, hvorefter bakterier sætter ind og farver yderligere. Jo brunere des bedre, men grønlige eller rødlige efterladenskaber skal ikke nødvendigvis gøre dig nervøs, hvis du har spist mad i den farve.

Læs også: Din afføring kan være 85.000 kroner værd

9. Pøllen består af vand
75 pct. af den brune bæ er i virkeligheden bare vand. Resten er døde og levende bakterier, protein, fibre, celler, fedt, salte og slim.

10. Derfor lugter den
Det er bakterier, som skaber svovlrige stoffer under fordøjelsen, der er skyld i den kradse lugt. Det er også derfor, den kan lugte mere, hvis du spiser kød eller anden proteinrig kost med masser af svovl.

Læs flere historier om lort og afføring:

Er det farligt at holde sig? Her er 7 ting du bør vide om din afføring

Har du hård mave? Magisk 'bæ-knap' på kroppen får dig til at skide med det samme

Danske forskere skal bruge masser af afføring: Få 200 kroner for hver lort

Date endte HELT galt: Kvinde klemt fast mellem vinduer, da hun ville gribe sin lort

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: