Hvis du nogensinde skulle bruge en undskyldning for at besøge det lokale brune værtshus, så får du den her.
Lige nu læser andre
En solskinsdag, en grill i baghaven og en kølig pilsner i hånden. For mange er det opskriften på livskvalitet. Og nu kan man måske også tilføje et ekstra argument i diskussionen med sundhedsapostlene: Det er godt for helbredet. Ikke bare sjælen – men selve kroppen.
Ny forskning afslører, at øl rummer flere potentielle sundhedsfordele end tidligere antaget. Og det gælder altså ikke kun den afslappende effekt efter fyraften.
Færre hjerteanfald og mindre risiko for diabetes
Ifølge et studie bragt i The Journal of the European Association for the Study of Diabetes er der god grund til at nyde et par øl om ugen med god samvittighed. Mennesker, der drikker øl 3-4 gange ugentligt, ser nemlig ud til at have lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med dem, der styrer helt uden om humle og malt.
Derudover har et andet studie påpeget, at mænd, som jævnligt skænker sig et glas øl, har hele 42 procent lavere risiko for at få et hjerteanfald, sammenlignet med afholdende typer.
Læs også
En vitaminbombe forklædt som alkohol
Mange forbinder rødvin med antioxidanter og sundhed – og det er bestemt ikke forkert. Men forskere slår fast, at øl kan følge godt med. Faktisk indeholder den gyldne drik lige så mange antioxidanter som vin – men med den bonus, at den også rummer mere protein og B-vitamin.
Det stopper ikke her.
NBC News har samlet en række sundhedseffekter, som måske ikke står printet på dåsen, men som kroppen godt kan mærke:
- Mundhygiejne: Visse stoffer i øl har vist sig at kunne bekæmpe bakterier i munden og dermed styrke tandhygiejnen.
- Mod inflammation: Øl ser ud til at have en dæmpende effekt på betændelsestilstande i kroppen.
- Stærkere knogler: Visse typer øl indeholder høje niveauer af silicium, som kan være med til at styrke knogletætheden.
- Længere levetid: Flere undersøgelser har antydet en sammenhæng mellem moderat ølindtag og øget levetid – vel at mærke uden at overdrive.
- Bedre hjernefunktion: Nogle undersøgelser peger på, at øl kan bidrage til at beskytte mod kognitiv svækkelse med alderen.
Moderation er stadig nøgleordet
Inden ølentusiasterne begynder at råbe “skål” i kor og ignorere baksiden af etiketten, er det værd at huske: Alt med måde. For selvom forskningen er opmuntrende, peger eksperter stadig på, at overforbrug slår alle sundhedseffekter ud af kurs.
Men for dem, der nyder et par kolde øl uden at overdrive – ja, der er måske mere i flasken end bare velsmag. Måske også et nøk i retning af et sundere liv.