Derfor må du ikke gå på toilettet om natten

Skrevet af Nils Würtzenfeld

26/01/2017
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er flere ting, som du ikke bør gøre, når du vågner om natten.

Dagens topnyheder

Vi kender det alle.

Man har indtaget lidt mere væske, end man burde før sengetid, og pludselig kalder toilettet midt om natten.

Og da det nok er de færreste, der har en natpotte stående klar, så må flere af os ofte kæmpe os ud på badeværelset, når tissetrangen bliver for overvældende.

Men faktisk er det en dårlig idé, at lade dit vand om natten. I hvert fald hvis du har sin søvn kær.

Det kan nemlig være skadeligt for din søvn, hvis den regelmæssigt bliver afbrudt – blandt andet af nattelige toiletbesøg.

Det forklarer den amerikanske søvn-ekspert Michael Breus. 

Den negative effekt, som nattisseri har på din søvn, skyldes, at ens hjerterytme stiger, så snart man rejser sig fra sengen.

På den måde vækker man sin krop, og for at man kan falde i søvn igen, skal ens hjerterytme tilbage på et bestemt niveau, hvilket kan tage noget tid.

Dermed skal din krop bruge ekstra tid på at falde i dyb søvn, hvilket ikke er sund for dit søvnmønster, fastslår Michael Brues.

Han er dog indforstået med, at det for nogen mennesker er en fast nattelig trang at tømme sin blære hver nat, og skal man – ja så skal man selvfølgelig.

Til gengæld bør de af os, der godt kan sove en hel nat uden toiletbesøg, tænke over ikke at drikke alt for meget væske før sengetid, da det som sagt vil forstyrre vores nødvendige nattesøvn.

Hører man til dem, der hver nat er oppe og tisse, så finder der dog et par fif til, hvordan man hurtigst muligt kan falde i søvn igen, fortæller Michael Breus.

Først og fremmest bør man slappe af og ikke lade sig stresse, hvis man ikke kan falde i søvn lige med det samme efter et natteligt toiletbesøg.

Dernæst bør du heller ikke kigge på uret for at se, hvor længe der er, til du skal op. 

Michael Breus forklarer, at mange mennesker har en frygt for ikke at få søvn nok – også selvom en enkelt nat med et brudt søvnmønster og for få timer ikke er verdens undergang.

Det får mange til gentagende gange at kigge på klokken om natten, hvis man ikke kan sove, men det er ofte med til at stresse dig endnu mere, hvis urets visere skræmmer dig.
Sidst men ikke mindst må du aldrig finde din telefon frem, når du ikke kan sove, da mobiltelefonens lys kun er med til at holde dig mere vågen.