Derfor skal du sove med sokker på om natten

Foto: Shutterstock

Søvn er essentielt for menneskekroppen, da kroppen gennemgår regenerative processer under søvntilstanden, der er afgørende for helbred og restaurering.

De fleste mennesker forstår vigtigheden af ​​søvn og udslidtheden, når de ikke har fået nok søvn. Faktum er imidlertid, at mange mennesker kæmper med at få en god søvn om natten uden forstyrrelser, der vækker dem fra deres søvn. En ny trend er, at nogle mennesker finder det lettere at falde i søvn, når de sover med strømper på, men hvorfor er det sådan? Denne artikel vil forsøge at besvare dette spørgsmål.

Er det godt at sove med sokker på?

Ja, det hjælper dig med at falde i søvn - lettere end normalt, når du har sokker på, hvilket skyldes, at når du opvarmer dine fødder, så vil blodkarrene i fødderne udvides, og så får hjernen signalet om, at det er tid til at sove. Nogle undersøgelser har indikeret en sammenhæng mellem udvidelsen af ekstremiteter (vasodilation) og hastigheden af at falde i søvn, hvilket betyder, at en øget udvidelse af blodkarrene i fødderne vil føre til, at du falder hurtigere i søvn. Når kroppen bliver varm, vil systemet forsøge at afkøle kroppen til en behagelig temperatur, hvilket igen hjælper dig med at falde hurtigere i søvn.

Sundhedsmæssige fordele ved at sove med sokker på 

1. Undgå nattesved og hedeture

Hvis du bruger sokker i sengen, så hjælper det med at regulere kropstemperaturen, imens du sover, på grund af kroppens egen afkølingsproces. Denne type temperaturregulering kan være gavnlig for at forhindre forekomster af nattesved eller hedeture, som begge kan føre til søvnforstyrrelser.

2. Hjælp med Raynauds sygdom 

Raynauds sygdom er en sjælden tilstand, der påvirker individets blodceller og forårsager en overreaktion overfor kolde temperaturer, der i alvorlige tilfælde kan føre til sår eller nekrose (vævsdød). At sove med strømper på hjælper med regulering af kropstemperaturen, hvilket kan bidrage til at forhindre, at Raynauds angreb opstår.

3. Forbedr tør hud

Mennesker, der oplever perioder med tør hud, kan især i vintermånederne opleve, at de vågner med revnede, tørre fødder; , når temperaturen falder. Dette kan føre til æstetiske bekymringer, såvel som ømhed. Brug af en passende  fugtighedscreme til dine fødder, før du går i seng iført rene sokker fremstillet af bomuld, hjælper med at undgå at vågne med ømme og tørre fødder, hvilket betyder at du vil være mere end glad for at tage sandalerne på igen, når sommermånederne vender tilbage.

Hvilke sokker skal man sove i?

Når du går i seng iført sokker er der et par ting, du skal overveje. For eksempel er hygiejne et vigtigt aspekt, i forbindelse med at opnå så mange fordele som muligt ved at sove med sokker på. Du bør altid skifte sokker, når du går i seng, og dermed sikre, at du ikke beholder de samme sokker på, som du har haft på hele dagen. Ellers kan der opbygges bakterier, der fører til en svampeinfektionslignende tilstand, der påvirker dine fødder. Sørg for at fjerne dine strømper fra dagen, vask dine fødder  grundigt og tør dem ordentligt, især mellem tæerne.

Sokker der er for tykke eller er lavet af kunstige materialer, der ikke tillader fødderne at "ånde", kan gøre fødderne for varme, hvilket forårsager en øget svedtendens. Dette kan føre til øget produktion af bakterier, hvilket giver komplikationer. Når du vælger sokker til at sove i, så vælg et par, der er lavet af naturlige fibre, og ikke for tykke.

Når du sover med sokker på, så er det vigtigt at vælge den rigtige type.

Andre ting der hjælper med at give en bedre søvn

1. Placer en fan ved siden af sengen

Hvis en ekstern distraktion holder dig vågen om natten, som f.eks. en fest ved siden af, kan det være nyttigt at bruge en elektronisk fan til at hjælpe dig med at sove. Dette skyldes, at den blide lyd fra brisen der blæser på din pude, hjælper med at distrahere dig fra den påtrængende ydre støj og beroliger dig ind i drømmeland.

2. Dæmp lyset

Dæmpet lys hjælper dig også med at sove. For nylig hævder en forskning, udført af neurologiske eksperter fra George Washington University, at udsættelse for hårde elektriske lys, tv, pc eller laptop skærme kan blokkere din søvnproces.

De fleste voksne går ud fra, at mørke kan være det mest egnede miljø at sove i. Alligevel kan dæmpet belysning i en tidsperiode, efter du har set tv, hjælpe med at afslappe dine øjne og få dig til at sove.

3. Tag et varmt bad

Det siges, at et varmt bad før sengetid kan hjælpe med at forbedre din søvn. Det  skyldes det faktum, at kroppen sænker temperaturen helt naturligt om natten, men et varmt bad øger din kropstemperatur. Denne stigning i kropstemperaturen fører til et kraftigere fald, end det der naturligt forekommer, hvilket hjælper med at opretholde en dybere søvn. For det bedste resultat anbefales det at ligge i et bad i cirka 20 til 30 minutter 2 timer før, du planlægger at gå i seng.

4. Undgå stimulanser

Hvis du oplever, at det er en kamp at falde i søvn, så kan det være en god ide at undgå stimulanser i løbet af dagen. Det betyder at droppe din daglige kop kaffe og undgå andre produkter med et højt koffein-indhold. Selv dem, der drikker koffeinfri kaffe, bør være opmærksomme på, at noget koffeinfri kaffe, der sælges i kæde  restauranter, viste sig at indeholde koffein ved en forbrugerrapport udført i 2007. En anden stimulans at være opmærksom på er nikotin i form af cigaretrøg. Nogle mener, at en cigaret inden sengetid er afslappende og hjælper med at berolige dem, før de sover. Faktisk er det modsatte sandsynligvis sandt, da det ofte vil føre til øget hjertefrekvens, hvilket har en skadelig virkning på søvn.

5. Begræns hvad du spiser og drikker om aftenen

Forstyrrelser i din søvn kan skyldes, at du spiser for meget, før du går i seng. Det gælder især mad, der er svært at fordøje. Dette skyldes, at fordøjelsessystemet skal arbejde for at fordøje den mad, som du spiser, hvilket gør det sværere at sove. Alkohol vil, selvom det kan få dig til at føle dig døsig, eller endda få dig til at falde i søvn, sandsynligvis forhindre dig i at få en ordentlig genoprettende dyb søvn. Når det er sagt, så kan ethvert forbrug af væske før sengetid forårsage søvnforstyrrelser, da du måske vågner op en eller flere gange for at tømme din blære