Hvis du vil sænke risikoen for at blive ramt af en hjertesygdom, så skal du spise denne overraskende fødevare tre gange om ugen.
Lige nu læser andre
En ernæringsekspert fra Harvard har sat fokus på de sundhedsmæssige fordele ved en fødevare, der er en ‘primær kilde’ til isoflavoner. Denne overraskende næringsrige fødevare kan endda potentielt reducere din risiko for hjertesygdom.
Qi Sun, lektor ved afdelingerne for ernæring og epidemiologi på Harvard, har afsløret, at hans egen familie spiser denne ‘meget sunde fødevare’ tre gange om ugen, mens han talte om dens sundhedsmæssige fordele.
Konkret er der tale om tofu, som fremstilles af sojabønner, og bliver lavet ved at presse purerede bønner til en fast blok, der kan indgå i et væld af opskrifter.
Ifølge Qi Sun er tofu ikke blot en rig kilde til protein og næringsstoffer, men fungerer også som en god kilde til isoflavoner. Studier antyder, at naturligt forekommende isoflavoner kan have en positiv effekt på betændelsestilstande i blodkarrene og kolesteroltallet.
Qi Sun spillede en vigtig rolle i et studie med 210.000 amerikanske sundhedsprofessionelle. Forskningen viste, at dem der spiste tofu mindst én gang om ugen, ‘havde 18 procent lavere risiko for hjertesygdom’, skriver Express.
Læs også
Studiet sammenlignede deltagere, der sjældent spiste tofu, med dem der gjorde, og afslørede, at et ‘højere indtag af isoflavoner og tofu var forbundet med en moderat lavere risiko’ for at udvikle hjertesygdom.
“Det (tofu, red.) er en meget nærende fødevare. For langt de fleste mennesker burde det være helt uproblematisk at indarbejde tofu i deres daglige kost,” sagde Qi Sun.
Det Nationale Institut for Hjerte, Lunger og Blod (NHLBI) har offentliggjort, at ‘tofu muligvis beskytter mod hjertesygdom’. Et studie finansieret af NHLBI opdagede, at ‘en kost rig på sojaprodukter som tofu kan sænke risikoen for at udvikle hjertesygdom’, ifølge forskning ledet af Qi Sun.
“Forskerne sagde, at resultaterne tyder på, at tofu og andre sojaprodukter kan inkluderes i en generelt sund kost for at hjælpe med at forebygge hjertesygdom,” lød det fra NHLBI i en kommentar på studiet.
Dog ser det ikke ud til, at alle sojaprodukter har denne effekt på hjertet. Sojamælk blev f.eks. ikke forbundet med reduceret risiko for hjertesygdom. Alligevel havde personer, der spiste tofu mindst én gang om ugen, en lavere risiko end dem, der spiste det mindre end én gang om måneden.
Læs også
Hos kvinder blev den beskyttende effekt primært set hos yngre kvinder og ældre kvinder, der var postmenopausale, men som ikke havde anvendt hormonbehandling.
NHLBI noterede desuden, at ‘forskerne analyserede data fra mere end 200.000 mænd og kvinder, der deltog i tre studier finansieret af National Institute of Health’.
Deres analyse viste, at ‘over en periode på 20 år havde de personer, der indtog flest isoflavoner – en forbindelse i sojaprodukter – den laveste risiko for hjertesygdom’.
Ud over tofu findes der også andre produkter lavet af sojabønner med samme sundhedsmæssige fordele, herunder tempeh – en fast blok, der inkorporerer hele sojabønnen – tofu-yoghurt, eller miso – en fermenteret pasta bestående af sojabønne, som ofte bruges i supper.
Du kan også spise grønne edamamebønner (unge sojabønner) eller tørrede, ristede sojabønner for at få denne næringsrige fødevare ind i din kost.