Farven på dit menstruationsblod sladrer om dit helbred

04/02/2017 12:15

Ninna Andreasen

Sundhed
Få kvinder er opmærksomme på det. Men farven på blodet under menstruationen kan være meget vigtigt i forhold til at forhindre sygdom.

Mest læste i dag

Menstruation er for nogle kvinder et kærkomment tegn på, at de ikke er gravide. For andre er det en ulykkelig påmindelse om, at der ikke er et barn på vej.

Nogle oplever kramper, irritation, ædeflip og begrænsninger i deres aktiviteter. Men faktisk kan menstruationen sige meget om helbredet, skriver Hefty.

En kvinde med en regelmæssig cyklus – i gennemsnit på 28 dage – kan trøste sig med, at hormonerne er i balance. Det er dog ikke kun cyklussens længde, der kan afsløre vigtig information om kroppens tilstand.

Farven på menstruationsblod - hvad fortæller den?

Farven på menstruationsblodet kan være en indikator på sygdom. Disse seks farver kan du holde øje med.

1. Lyserød menstruationsblod

Hvis dit blod er lyserødt eller har en lyserød tone, kan det betyde, at du er i begyndelsen af din menstruation. Men kommer der blod i denne farve imellem menstruationer, er det en god idé at aflægge visit hos lægen.

Det kan være et tegn på en skade i underlivet, hormonforstyrrelser eller kønssygdomme som eksempelvis klamydia.

Hvis det kommer til tiden, men ikke bløder meget og har en lyserød farve, kan det være et tegn på graviditet. Man holder nemlig ikke altid op med at menstruere, selvom man er gravid.

2. Blodrød menstruationsblod

Hvis blodet er – ja – blodrødt, kan du gå ud fra, at alt er, som det skal være. Menstruationen bør være ovre efter fem-seks dage. Fortsætter den, bør man søge læge.

3. Mørkerød menstruation

Når menstruationen topper i intensitet, vil blodet ofte være mørkere.

Fortsætter blodstrømmen med samme intensitet og farve i længere tid, bør man dog være opmærksom. Det kan tyde på, at man har muskelknuder i livmoderen.

Mørkerødt blod kan også være et tegn på høje niveauer af østrogen i kroppen.

4. Orangerød menstruationsblod

Dette kan sagtens være normalt. Det kan være en normal, gullig udledning fra livmoderslimhinden, som bliver blandet med blod og giver den orange farve.

Dog kan det også være et tegn på en infektion i vagina. Især hvis det kommer med en ubehagelig lugt. I så fald bør man søge læge.

5. Brunlig menstruationsblod (brun-sort)

Selvom mange kvinder bliver urolige, hvis deres menstruationsblod har en brun-sort farve, så er der intet at frygte. Det er ældre blod, som størkner. Ligesom når man har skåret sig, og der danner sig et sår.

6. Gråt menstruationsblod

Grå er den eneste farve i menstruationen, der straks bør få alle alarmklokker til at ringe.

En klumpet, grålig masse er højst sandsynlig et tegn på betændelse, eller at man er ved at abortere. Det bør under alle omstændigheder blive kigget på af lægen.