Fem tegn på kræft, vi ofte ignorerer

Skrevet af Sol Stoffregen

27/01/2016
De mindre synlige symptomer på alvorlig sygdom skal også tages alvorligt, hvis man skal have en chance for at overleve.

Dagens topnyheder

Vi er vant til at ringe til lægen, hvis der sker noget meget alarmerende, hvis vi fx pludselig bløder voldsomt, eller hvis vi ikke kan få vejret. Men det er de færreste, der kontakter sundhedsvæsenet, hvis de er plaget af mere skjulte symptomer som fx kronisk træthed eller hævede fødder.

Men det kan være mindst lige så vigtig at søge råd og vejledning hos lægen, når de tilsyneladende mere harmløse symptomer dukker op.

Sundhedssitet Remedist har samlet en liste over de tegn på kræft, som mange mennesker slår hen og ikke reagerer på. Vi bringer et udvalg af  punkterne.

Læs også: Helene samler ind til 3-årig kræftsyg dreng: Vi tror på et mirakel

1. Kronisk træthed. Det er normalt at være træt, hvis man har travlt, men hvis trætheden ikke går væk, når du har sovet ud, så  skal alarmklokkerne ringe. Det kan nemlig være et tegn på leukæmi eller kræft i maven eller i tyktarmen.

2. Uventet vægttab. Det gælder selvfølgelig ikke hvis du glemmer at spise eller er på slankekur. Men hvis du taber dig uden at ændre i din kost, så kan det være tegn på forstadiet til flere slags kræft, herunder lungekræft, kræft i spiserøret og mavekræft.

3. Hævede fødder. Du skal være opmærksom på hævede fødder og ben, især hvis du som kvinde også har smerter og/eller vaginaludflåd, det kan nemlig være et hint om livmoderhalskræft.

Læs ogsåVil du undgå sygdom? Så ofte skal du skifte håndklæder, pyjamas, sengetøj og tandbørste

4. Hvide pletter i munden. Dette symptom er mere tydeligt hos mænd end kvinder og bliver forbundet med brugen af tobak. Selvom sår i tandkødet og munden også bliver slået hen som helt almindeligt, skal du være opmærksom på hvide pletter i munden (også kaldet leukoplaki), især hvis du ryger. Det kan være de første tegn på kræft.

5. Ændringer i dine toiletbesøg. Er der væsentlige forandring, når du tisser eller har afførring - skal du tisse hele tiden eller skal du næsten ikke tisse? I begge tilfælde kan det være tegn på blærebetændelse eller prostatakræft. Blod i urinen eller afførringen skal også få alarmklokkerne til at ringe. Tarmkræft kan være skyld i ændringerne.  

Det skal dog nævnes, at de nævnte symptomer også kan være tegn på andre ting end kræft, fx kan de skyldes stress eller ændrede livsstilsforhold. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: