Der er godt nyt for dig, der er vild med at drikke kaffe. Drikker du din kaffe på denne måde, kan det føre flere positive ting med sig.
Lige nu læser andre
At drikke din kaffe sort er forbundet med en reduceret risiko for død af alle årsager. Dette er konklusionen på en ny undersøgelse fra Tufts University, som fandt frem til, at denne tilsyneladende fordel ved kaffe forsvinder, når fløde, mælk og sukker tilsættes.
“Kaffe er en af de mest forbrugte drikkevarer i verden,” sagde forfatter og epidemiolog Fang Fang Zhang i en udtalelse ifølge Newsweek.
“Da næsten halvdelen af de amerikanske voksne rapporterer, at de drikker mindst én kop pr. dag, er det vigtigt for os at vide, hvad det kan betyde for sundheden.”
“De sundhedsmæssige fordele ved kaffe kan tilskrives dens bioaktive forbindelser, men vores resultater antyder, at tilsætning af sukker og mættet fedt kan reducere dødelighedsfordelene.”
Læs også
I deres undersøgelse analyserede Zhang og kollegaer sundheds- og kostdata fra et nationalt repræsentativt udvalg af 46.000 voksne, der er indsamlet mellem 1999 og 2018.
De knyttede dette datasæt til data om dødelighed fra National Death Index for at undersøge, hvordan forskellige måder at indtage kaffe på kunne påvirke risikoen for tidlig død.
Specifikt kategoriserede teamet kaffeindtagelse baseret på, om drikken var koffeinholdig eller koffeinfri, om den blev drukket med eller uden forskellige former for sukker, og om den blev drukket med eller uden mælk, fløde eller halvt og halvt.
Forskerne så også på, hvor meget sukker eller mættet fedt, der blev tilsat til forsøgspersonernes kaffe – med lavt tilsat sukker (uanset om det var som granuleret sukker, honning eller sirup) og mættet fedt, der hver blev klassificeret som under 5 procent af den daglige værdi.
Så for eksempel ville dette være mindre end en halv teskefuld sukker og enten give to spiseskefulde mælk eller én spiseskefuld fløde eller halvt og halvt.
Analyserne viste, at indtagelse af mindst én kop koffeinholdig kaffe pr. dag var forbundet med en 16 procent lavere risiko for dødelighed af alle årsager – et tal, der steg til 17 procent, når der blev drukket mellem to og tre kopper dagligt.
At drikke mere end dette var ikke forbundet med yderligere stigninger – faktisk så det ud til, at det at drikke mere end tre kopper om dagen svækkede fordelene i forhold til dødsfald fra hjerte-kar-sygdomme.
Derudover fandt holdet at forskere ud af, at de sundhedsmæssige fordele ved kaffe blev reduceret, når der blev tilføjet ting til kaffen.
Alt i alt var det at drikke sort kaffe og kaffe med lave niveauer af tilsat sukker og mættet fedt forbundet med en 14 procent reduktion i risikoen for dødelighed af alle årsager, sammenlignet med dem, der ikke drak kaffe.
Men den samme sammenhæng blev ikke observeret for kaffe med høje mængder af enten tilsat sukker eller mættet fedt.
“Vores resultater stemmer overens med de kostvejledninger, der er anbefalet for amerikanere, som anbefaler at begrænse tilsat sukker og mættet fedt,” sagde forfatter og epidemiolog Bingjie Zhou.
Selvom resultaterne sandsynligvis vil glæde de regelmæssige kaffedrikkere, har undersøgelsen nogle begrænsninger – herunder hvordan dataene var baseret på, at folk selv rapporterede, hvor meget kaffe de drak, og hvordan de indtog den.
Teamet bemærkede også, at de ikke fandt en sammenhæng mellem indtagelse af koffeinfri kaffe og risikoen for tidlig død. Dog advarede de om, at dette måske bare var et resultat af, hvor få forsøgspersoner der drak koffeinfri kaffe.