Hvad lugter sperm af? Her er 5 ting du bør vide om sæd

Foto: Shutterstock

Den mandlige orgasme finder sted i et samspil mellem mange organer, nerver, blodkar og hormoner, der foregår i en række trin. Men hvad lugter sperm egentlig af?

Ved klimaks ejaculerer manden gennem kraftige, hurtige muskelsammentrækninger (1 hver 0,8 sekund) og oplever sædvanligvis overvældende nydelse. Har du nogensinde spekuleret på, hvordan sæd lugter? Her er hvad du har brug for at vide om sæds udseende, lugt og levetid.

Hvordan lugter sæd?

Sæd (også kendt som sperm) kan have forskellig lugt og her får du detaljerne: 

1. Normal lugt

Sæds almindelige lugt minder om blegemiddel eller klorin, hvilket er en duft, du kan finde på hospitaler, i svømmebassiner, vaskerum osv. Ammoniak og andre sterile ildelugtende alkaloider i sæd giver det den blegemiddelsagtige lugt. Imidlertid kan 1 ud af 5 personer ikke opfange denne lugt, hvilket er årsagen til, at nogle mænd og kvinder ikke tror, at sæd har en lugt i det hele taget..

Mulige indflydelsesfaktorer

Det siges, at følgende faktorer kan påvirke lugten af din sæd, men der findes ikke noget solidt bevis. Der er brug for tests og eksperimenter for at verificere dem.

 •     Det, du spiser og drikker, kan ændre lugten af dine sædceller. Det siges, at hvis du spiser søde frugter, så vil din din ejakulering lugte anderledes.
 •     Din generelle sundhedstilstand og dit medicinindtag har en tendens til at få din sæd til at lugte  stærkt.
 •     Din første udløsning efter lang tid vil have en meget stærkere lugt.
 •     Rygning og alkohol kan få din sædafgang til at lugte bittert.
 •     Kvaliteten og mængden af din ejakulation vil også påvirke lugten.

2. Unormal lugt

Hvis din sæd har en fiskeagtig eller dårlig lugt, og dens farve ændres til brun, rød, grøn eller gul, så har du en infektion, som altid opstår i prostata eller andre organer af det mandlige produktive system. Dette er helt sikkert unormalt, og du bør se en læge for at blive undersøgt og behandlet.

3. Tid kan ændre lugten af sæd

Det siges, at sæd lugter forskelligt i forskellige faser pga nedbrydningsprocessen: 

 •     Frisk sæd har en let duft og nogle gange ingen lugt overhovedet.
 •     Efterhånden som sædvæsken tørrer, sætter den klorin-agtige duft ind. I nogle tilfælde efterfølges den af den harske duft af valnødder eller mandler. Når sæden er fuldstændig tørret ind bliver den sprød med en hvid filmdækning.
 •     Hvis sædceller dør, inden de tørrer ud, såsom hvis du putter sæd i en flaske med prop, så lugter den som et lig - virkelig skarp. 

Hvordan ser sæd ud og hvad smager det af?

Testiklerne frigiver omkring 200-500 millioner sædceller, hver gang en mand ejakulerer. Sædcellerne udgør 2 – 5% af sæden og er blandet med forskellige andre stoffer. Det er ikke nok at vide; “Hvad lugter sperm af”? Her får du nogle flere nyttige fakta:

 •     Udseende: Pattedyrs sædceller har et hoved, et midterstykke og en hale. Og sæd er sædvanligvis tåget hvidt eller gråt. 
 •     Konsistens: Efter sædafgang fortykkes sæden ofte, så den får konsistens som budding. Men efter en halv time bliver den normalt klar og løbende. Denne fortykning og udtyndingsproces antages at være vigtig for at hjælpe sæden med at nå ægget.
 •     Smag: Enhver mands sæd vil smage forskelligt, og det kan handle om kosten. Det er dog normalt lidt sødt på grund af dets høje fructoseindhold.

Hvor længe lever sæd?

Såvel som "Hvad lugter sperm af" , så funderer du måske også over "Hvor længe lever sæd"? Svaret afhænger mest af, hvorvidt det befinder sig inde i en kvindes krop eller ej.

1. I en kvindes krop

Sæd kan overleve fra et par timer til en hel uge i kvindens reproduktive system. Dog er der kun få af sædcellerne fra sædafgangen, der lever længe nok til at befrugte et æg.

 •     Sæd, der ikke når livmoderhalsen, lever ikke mere end et par timer på grund af de sure vaginale tilstande.
 •     Hvis sædcellerne klarer turen forbi livmoderhalsen, kan de leve i op til fire dage.
 •     Under ægløsning kan sæd leve op til en uge, fordi kvinder producerer cervikalsekret, hvilket gør de vaginale forhold meget mere sædvenlige. I så fald vil sædceller finde det lettere at rejse længere end til livmoderhalsen og livmoderen og helt op i æggelederne.

2. Udenfor kroppen

Sæd kan normalt overleve 20-60 minutter udenfor kroppen, afhængigt af det omgivende miljø. Derefter vil sæden tørre ind og blive ubrugelig.

Men hvis du ikke bruger prævention og ikke ønsker en baby, så bør du tage følgende forholdsregler:

 •     Hvis manden ejakulerer udenfor vagina, så skal du sørge for, at det er i sikker afstand.
 •     Hvis begge partnere har sæd på hænderne, så bør de begge vaske hænder, før de placeres noget som helst sted i nærheden af kvindens kønsorganer.

Der er sæd i præ-ejakulationsvæsken, så tilbagetrækningsmetoden er ikke et pålideligt middel til prævention. Nu har du ikke kun alle svarene på, "Hvad lugter, sperm af, hvordan ser det ud, og hvad smager det af"? Du kender også levetiden på sæd under forskellige forhold

Dagens Gossip