International sundhedskrise: Frygtet virus nærmer sig Danmark

Indtil videre er Coronavirusset registreret i 18 lande. Foto: Shutterstock

Verdenssundhedsorgansationen, WHO, pålægger nu verdens lande at koordinere deres indsats, så den potentielt dødelige coronavirus kan blive stoppet.

Fredag slår WHO alarm. Da verden første om coronavirus var smitten isoleret til den kinesiske by Wuhan, hvor det hele startede. Siden er det gået skræmmende hurtigt. 

Nu er der både opdagede tilfælde af coronavirus i Tyskland, Sydkorea og - ifølge BBCs oplysninger også i England. Derfor træffer WHO nu beslutningen om, at man erklærer virusudbruddet for en international sundhedskrise.

Det er et uafhængigt panel i WHO, der består af 16 eksperter, som har truffet beslutningen. Den får nu de konsekvenser, at alle lande skal koordinere deres indsats mod coronavirussen, så landenes individuelle indsats flugter med WHOs anvisninger. 

Organisationen har dog ikke til hensigt at begrænse rejser til og fra Kina, ligesom landet heller ikke skal forvente handelsrestriktioner. Det fortalte WHOs leder, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde i den schweiziske by Geneve. 

“WHO anbefaler ikke, ja faktisk modsætter man sig alle former for restriktioner. Lad mig sige det klart. Denne erklæring er ikke en mistillidserklæring mod Kina,” sagde lederen på mødet. 

Torsdag fortalte Kina, at coronavirusset indtil videre har smittet 7700, hvoraf 170 mennesker er døde. Hvordan de tal ser ud, når smittede fra resten af verden medregnes, vides ikke. 

Endnu er det uklart præcis, hvordan coronavirusset er opstået. Lige fra begyndelsen har ekspertens mistanke dog kredset om storbyen Wuhans store dyremarkeder, hvor mange mennesker, mad og alskens slags dyr befinder sig på relativt få kvadratmeter. Netop nu er den fremherskende teori, at smitten er kommet fra en flagermus, som er blevet spist af en slange, der efterfølgende blev solgt på markedet. Det er dog så godt som gætværk indtil videre. Dog arbejder eksperter verden over på at finde en forklaring. 

Indtil videre er sygdommen blevet registreret i 18 lande.

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip