Penicillin og alkohol

11/06/2018 13:30

webmaster

Sundhed
Penicillin og alkohol
Derfor må du godt drikke alkohol når du er på penicillin - Foto: Shutterstock
Er du også gået glip af en god brandert, fordi du har været på penicillin? Øv for dig - du kunne godt have drukket.

Mest læste i dag

"Må man drikke, når man er på penicillin?"

Det er et af de spørgsmål om penicillin og alkohol, som lægen Kim Bartholdy ofte får fra sine patienter. En ny undersøgelse afslører da også, at det er et emne, som mange tager fejl af.

41 procent svarer i hvert fald i en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for metroxpress, at de bevidst har undladt at drikke alkohol, mens de var på penicillin. Hvis det skyldes myten om, at det er farligt at drikke alkohol, når man er på penicillin, er man gået glip af en brandet på et forkert grundlag.

- Der er ikke noget lægeligt til hinder for, at du blander penicillin og alkohol. Alkoholen giver ikke andre bivirkninger, end hvad andre, der ikke er på penicillin, får, siger Kim Bartholdy, der er læge på Rigshospitalet i Glostrup.

Penicillin og alkohol

Han bakkes op af Thomas Benfield, der er klinisk professor på Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital. 

Thomas Benfield forklarer, at der er forskellige typer af antibiotika, hvoraf penicillin er den mest anvendte. Skrønen er formentlig opstået, fordi der findes én type af antibiotika, som ikke duer i selskab med alkohol.

- Lægemidlet metronidazol giver en kraftig antabusreaktion, hvis du drikker alkohol, mens du er i behandling. Metronidazol bruges til at bekæmpe parasitinfektioner og skedekatar, hvor det klør helt vildt i skeden. Metronidazol er ikke særlig benyttet, i forhold til penicillin siger Thomas Benfield.

Metronidazol og alkohol

Tager du metronidazol, må du tidligst drikke alkohol to dage efter, du har taget den sidste tablet. Man må altså IKKE blande Metronidazol og alkohol.

Begge læger bekræfter, at alkohol dog ikke har nogen helbredende effekt, hvis du er på penicillin. 

Alkohol og penicillin mod halsbetændelse

- De fleste gange man har ondt i halsen, er det en virusinfektion, der går væk af sig selv nogle dage efter. Det er ganske få, der får udskrevet penicillin mod ondt i halsen, siger Kim Bartholdy, der er læge på Rigshospitalet i Glostrup. 

Det har ingen effekter at drikke alkohol og penicillin mod halsbetændelse.

Penicillin virker blandt andet mod: Halsbetændelse, lungebetændelse og bihulebetændelse.